VIJESTI

Stoltenberg će dati podršku OSBiH!

Generalni sekretar NATO-a početkom februara u BiH

M. AŠČIĆ

16.1.2017

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, početkom februara dolazi u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, potvrdila je jučer za „Dnevni avaz“ Marina Pendeš, ministrica obrane BiH (MOBiH). 

Skretanje pažnje

Pendeš nam je pojasnila da se radi o posjeti koja je ranije dogovarana, a s ciljem prezentacije rezultata koje su bh. vlasti napravile u procesu pristupa naše zemlje NATO-u, prije svega u dijelu usvojenog dokumenta „Pregled odbrane“.

pendes5

Pendeš nam je pojasnila da se radi o posjeti koja je ranije dogovarana

Ona je u startu odbacila navode da ova posjeta ima bilo kakve veze s učešćem pripadnika Oružanih snaga BiH na neustavnom danu RS u Banjoj Luci 9. januara, a zbog čega se u BiH podigla velika prašina.

- Dolazak Stoltenberga planiran je i dogovoran još prije nekoliko mjeseci. Svi koji tvrde da to ima veze s dešavanjima u Banjoj Luci žele skrenuti pažnju s puta BiH ka NATO integracijama - kaže Pendeš.

Mirovne misije

Potvrdila nam je da je planirano da se Stoltenberg sastane sa svim predstavnicima institucija BiH, a tema razgovora, osim aktiviranja MAP-a, kako kaže Pendeš, bit će i učešće OSBiH u mirovnim misijama u Afganistanu.

- Ovo je samo pokazatelj da Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH dobro rade svoj posao. Ovo je samo jedna vrsta podrške našem radu, a ne dolazak zbog toga što neko u BiH već planira predizbornu kampanju godinu ranije - kaže Pendeš.

Dogovor u Briselu

NATO bi ove godine, podsjećamo, trebao odlučivati o aktiviranju MAP-a za BiH, što je prošle godine Stoltenberg potvrdio tokom razgovora s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem u Briselu. Tada je naglasio da je NATO spreman aktivirati MAP kada BiH završi s procesom uknjižbe perspektivnih vojnih lokacija na državu BiH.