VIJESTI

Uspostavljanjem nagrade "Dr Isak Samokovlija" ime bh. književnika bit će ugrađeno u vječnost

Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom

Al. B.

16.1.2017

U organizaciji Centra za kulturu iz Goražda, a pod pokroviteljstvom Općina Goražde i Fojnica i Grada Sarajeva, u Goraždu je počela 13. manifestacija „Dani Isaka Samokovlije – Sunce nad Drinom“. Delegacije su položile cvijeće ispred biste ovog bh. književnika, a otvorena je izložba dokumenata i fotografija Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH posvećena Samokovlijinom životu i djelu.

Isak Samokovlija rođen je 1889. godine u Goraždu. Školovao se u Goraždu, Sarajevu i Beču.

isak

- Ne treba zaboraviti da je to prvi školovani ljekar koji je došao da radi u ovaj grad – kaže direktor Doma zdravlja „Isak Samokovlija“ iz Goražda, dr Edin Čengić.

Prošao je različita iskušenja u oba rata, u drugom svjetskom bio zarobljen i uspio pobjeći iz zarobljeništva, a poslije je uređivao različite časopise i bavio se književnim stvaralaštvom, koje mu je dalo epitet jednog od najboljih bh pripovjedača. „Od proljeća do proljeća“, „Nosač Samuel“, njegove su najpoznatije zbirke pripovjedaka, a drame „Hanka“ i „Plava Jevrejka“ pretočene su i na filmsko platno. Odrastanje pored Drine dalo je trajni pečat njegovom životu i stvaranju, a Goražde kao pamti po najljepšim opisima ovog grada, njegovih ljudi i ulica, „Sunca nad Drinom“ ...

– U ova kokuzna vremena mi iz Goražda ovom manifestacijom šaljemo poruku da kultura nije zamrla, već da kroz naše velikane i književnike poput Isaka Samokovlije ona živi i živjeće – kaže Sanid Zirak, pomoćnik načelnika Općine Goražde.

Manifestaciju Dani Isaka Samokovlije Sunce nad Drinom već godinama prate neispunjena obećanja da će rodna kuća Isaka Samokovlije biti obnovljena, te da će u Goraždu biti ustanovljena književna nagrada koja će nositi njegovo ime.

– Mi uvijek obećamo više nego što možemo da ispunimo. Međutim, pred nama je izazov da sa novim rukovodstvom Centra za kulturu uspostavimo konačno književnu nagradu „Dr Isak Samokovlija“ i da njegovo ime na taj način ugradimo u vječnost - ističe Eli Tauber, savjetnik za kulturu Jevrejske zajednice u BiH. Organizatori najavljuju da bi prve nagrade Isak Samokovlija za neobjavljenu pripovjetku mladih pisaca mogle biti dodijeljene već naredne godine.