KULTURA

"Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla" na sceni NPS-a

Dugoočekivane predstava

Mi. K.

16.1.2017

Na sceni Narodnog pozorište Sarajevo,  u četvrtak, 19. januara s početkom u 19:30 sati, publika će moći uživati u predstavi nastaloj u koprodukciji East West Centra Sarajevo i BNP Zenica autora i reditelja Harisa Pašovića “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla”. 

Predstava “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla” potiče publiku na kritičko mišljenje. Na pametan i zabavan način, predstava ohrabruje samostalno mišljenje u vezi s politikom, društvom, medijima, a prije svega slobodom.

U našem vremenu u kojem informacija pogrešno zamjenjuje pojam znanja, a socijalni mediji daju iluziju o javnom angažmanu, naša predstava ohrabruje individualnost, autentičnost i zdrav razum.

mujo-suljo-i-fata

- U predstavi Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla pokušali smo da rastumačimo zašto smo tu gdje jesmo? A to mjesto gdje jesmo je ovo: najsiromašnija i najzaostalija zemlja u Evropi. Ova predstava je politička komedija. To je teatar u tradiciji Piscatora, rusko umjetničke avangarde, Brechta, Wilsona i avangardnog filma. Filozofski diskurs u predstavi se nastavlja na djelo Društvo spektakla Guya Deborda- kazao je Pašović.