BIH

Region očekuje novi ledeni talas: Snijeg će padati tri dana

Trebamo se pripremiti za naredna 72 sata

A. SOKOLOVIĆ

16.1.2017

U naredna tri dana Bosnu i Hercegovinu, ali i region, očekuju nove snježne padavine.  Prema prognozama meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda, snijeg se u Bosni očekuje u naredna tri dana.

Prema najavama, u utorak će biti pretežno oblačno vrijeme sa snijegom u Bosni. U Hercegovini slaba kiša ili susnježica je moguća ponegdje u jutarnjim satima i dio prijepodneva. Visina novog sniježnog pokrivača od 2 do 10, lokalno do 15 centimetara. Očekuju se i vjetrovi. 

Jutarnje temperature će biti od -9 do -3, na jugu od -2 do 3, a dnevne od -5 do 1, na jugu od 3 do 7 stepeni.

Slično vrijeme nas očekuje i u srijedu.

- U većem dijelu Bosne očekuje se slabi snijeg. Jutarnje temperature od -9 do -3, na jugu od -1 do 5, a dnevne od -6 do -1, na jugu od 3 do 8  stepeni – navode iz  Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U četvrtak će također biti pretežno oblačno vrijeme. U Bosni ponegdje i povremeno sa slabim snijegom. Jutarnje temperature od -10 do -4, na jugu od -1 do 5, a dnevne od -7 do -1, na jugu od 1 do 6 stepeni.

Slično vrijeme očekuje se i u regionu.

U Hrvatskoj će u naredna 24 sata biti umjereno do pretežno oblačno. U Gorskom kotaru i Lici povremeno se očekuje snijeg, na Jadranu kiša, ali je snijeg mjestimčno moguć i uz obalu. No, neće biti onako opasan I veliki kao prošle sedmice kada su zabijelile plaže u Dubrovniku i okolici.

I u Srbiji se očekuje novi snijeg, također nešto manji nego prošle sedmice, kada se, između ostalog, kod Niša dogodio sudar u kojem je učestovalo 40 automobila.  

prognoza-bih-2

Tek od 24. januara se očekuje blagi porast i izlazak iz temperaturnog minusa

Prema grafici koja je objavljena na stranici FHMZ-a BiH, naša zemlja bit će „okovana ledom“ sve do 24. januara, kada se očekuje blagi porast i izlazak iz temperaturnog minusa.  

Od 24. do 31. januara se može očekivati blagi porast temperature. Kažemo blagi, jer prema ovoj grafici jutarnje, ali ni dnevne temperature neće prelaziti podiok iznad osam stepeni.

U svakom slučaju, trebamo se pripremiti za naredna 72 sata i slušati savjete meteorologa, ali i doktora i ostalih stručnjaka, kako bismo izbjegli tragedije slične onima iz prošle sedmice, kada je Bosna i Hercegovina ostala bez šest osoba koje su smrtno stradale nakon smrzavanja.