BIH

Pripadnici GSS-a spasili skijaša iz Sarajeva

Ekipa Stanice Sarajevo za svaku pohvalu

A. S.

16.1.2017

Gorska služba spašavanja – Stanica Sarajevo proteklog vikenda imala je zakazane dvije vježbe spašavanja na skijalištu te je  vršila redovne dežure po ugovoru o poslovno-tehničkoj saradnji, zaključenog sa "KJP ZOI 84".

I pored planiranih aktivnosti i sitnih intervencija na skijaškim stazama, članovi GSS-a dobili su poziv za vrlo ozbiljnu povredu u rejonu staze br.3 - "Koljevke", gdje je posjetilac i skijaš iz Sarajeva zadobio vrlo ozbiljnu povredu koljena.

- Brzom akcijom ekipa je u kratkom vremenskom periodu došla na lice mjesta, osigurala mjesto nesreće, zbrinula povrijeđenog i transportirala ga u Babin Do, u stacionar Hitne medicinske pomoći – naveli su za Avaz.ba, iz GSS-a – Stanica Sarajevo.

Inače, prva vježba je urađena tako da spasioci kandidatima demonstriraju tehnike spašavanja uz samu provjeru svojih vještina zbrinjavanja povreda i transporta na uređenom skijaškim stazama. Demonstracija i spuštanje povrijeđenog u podnožje planine uspješno izvedeno sa naglaskom da svi spasioci učestvuju u vožnji "AKI" čamca za spašavanje.

Druga vježba se dešavala u popodnevnim satima gdje su i sami kandidati ponavljali do sada usvojene tehnike medicinskog zbrinjavanja, a scenarij mjesta povrede je bio s naglaskom na nepristupačni dio skijališta gdje su izradom tri štanda radili štafetno spuštanje "AKI" čamca do pristupačnijeg dijela skijališta odakle su pristupili standardnim tehnikama vožnje "AKI" čamca za spašavanje.

Na vježbama je učestvovalo 27 članova sa svom potrebnom opremom za pružanje prve medicinske pomoći i zbrinjavanje u zimskim uslovima te tehnička oprema vlasništvo GSS stanice Sarajevo.

- Za vrijeme ove vježbe ddobili smo dojavu da se povrijedio Sarajlija, tako da smo ga uspješno transportirali u Babin Do. Inače, ovakvih scena ima mnogo u vrijeme zimske sezone – dodali su za naš portal iz GSS-a – Stanica Sarajevo.