GLOBUS

Ispovijest zatočenice "švedskog Josefa Fritzla": Davao mi je pištolj da ga ubijem (FOTO)

Šveđanka Isabel Eriksson opisala detalje terora

A. S.

16.1.2017

Šveđanka „Isabel Eriksson“, (ime odabrala kako bi zaštitila svoj pravi identitet) gostujući na televiziji opisala je detalje terora kojeg je proživljavala u zatočeništvu kod otmičara Martina Trenneborga, prozvanog "švedskim Josefom Fritzlom", kod kojeg je u bunkeru provela šest dana u gradu Kristianstadtu na jugu Švedske.

- Probudila sam se i vidjela muškarca kako sjedi pored mene na stolici. Samo me gledao - počela je svoju priču Isabel, koja ima 39 godina.

Ona kaže da je monstrum uvijek od nje tražio da spavaju zajedno.

- Pamtim da me hranio jagodama, a sve vrijeme imala sam iglu u ruci. Kada me oteo i kada sam se probudila rekao mi je da će me držati zatočenu godinama. Pokušala sam ga napasti i pobjeći, ali bila sam toliko pod utjecajem sedativa da sam se jedva mogla pomaknuti – priča Isabel.

martin-2

Trenneborg je osuđen na 10 godina zatvora
 
Ona dodaje da je Martin u bunker znao dovesti i psa. Martin je, inače, bio doktor. - Jednog dana ušao je u bunker noseći masku. Pomislila sam se da me neko došao spasiti. Rekla sam toj osobi ko sam i pitala je hoće li mi pomoći. Tada je skinuo masku i rekao mi da je sve to napravio iz zabave. Bio je miran sve vrijeme, ali potpuno lud ponekad – kaže Isabel.
 
Cijeli slučaj iz švedskog grada Kristianstadt izašao je na vidjelo nakon što je napadač shvatio da policija traga za žrtvom pa je odveo do policijske stanice. On je prisilio da kaže kako se osjeća dobro.
 
Ipak, policija joj nije povjerovala te im je žena nakon dodatnih ispitivanja otkrila sve stravične detalje svoje otmice.
 
Dok je na televiziji ispričala svoju ispovijest bila je potpuno mirna...

soba

Soba u kojoj je Šveđanin držao u zatočeništvu
 
- Jednom mi je prišao s pištoljem, pružio mi ga i rekao da ga ubijem. Ali nisam htjela nikoga ubiti. Kada sam shvatila da nema šanse da ga savladam, odustala sam od svakog plana za bijeg. Danas se osjećam bolje, iako još imam traume – kazala je Isabel.

Trenneborg je osuđen na 10 godina zatvora.