SPORT

Kako napušteni olimpijski objekti izgledaju danas: Sarajevo najbolji primjer tragedije (FOTO)

Novinar portala Businness insidera napravio zanimljivu reportažu

A. S.

16.1.2017

Novinar portala Businness insidera, Emmett Knowlton, napravio je zanimljivu reportažu o tome da li se isplati biti domaćin Olimpijskih igara, a cijelu reportažu je bazirao, između ostalog, na našem Sarajevu, koje je 1984. godine bilo domaćin Zimskih olimpijskih igara.

Knowlton na početku reportaže, koju je ilustrirao kroz fotografije zapuštenih olimpijskih borilišta u Sarajevu, te Atlante i Pekinga, postavlja pitanje da li je vrijedno biti domaćin Olimpijskih igara.

- Većina gradova jednostavno nemaju infrastrukturu potrebnu da izdrži dvije sedmice priliva sportaša, trenera, navijača i predstavnika medija. Potrebno je izgraditi mnoga borilišta, za što je potrebno mnogo novca, a sama akademska istraživanja pokazuju da potrošene milijarde eura, na dvije sedmice događaja, nisu mudra i isplativa investicija – naglašava novinar Business insidera.

On u nastavku reportaže naglašava da većina olimpijskih borilišta ostaje potpuno neiskorištena nakon Igara.

- Obišli smo različite olimpijske lokacija širom svijeta. Razlozi zbog kojih su uništena borilišta su specifična za svaku zemlju. Sarajevo, na primjer, je propatilo zbog jezivog rata i ove fotografije Reutersa i Getty Imagesa su najbolji dokaz s kakvim se sve problemima i manama suočavaju domaćini olimpijskih igara – piše ovaj portal.

Tako je novinar prikazao nekoliko fotografija borilišta iz Sarajeva koji su potpuno propali ili su devastirani, ali i onih iz Atlante i Pekinga, gdje je stadion na kojem su otvorene Olimpijske igre u Atlanti srušen i pretvoren u parking za 4.000 mjesta ili iz Kine, gdje se ispred stadiona vrši obuka budućih vozača.

U svakom slučaju same fotografije govore više od riječi...