VIJESTI

Novi skandal: Dubravko traži mjesto zamjenika državnog tužioca, Aljoša ušao u Komisiju za uvjetni otpust!?

Petofamilijarne ambicije nemaju granica

M. AŠČIĆ

16.1.2017

Braća Čampara, Aljoša i Dubravko, prvi ministar unutrašnjih poslova FBiH, a drugi tužilac Tužilaštva BiH, kojem istrage i presude skoro pa svakodnevno padaju u vodu, nakon što su zaposlili u državnu službu na desetine rođaka i poklopili gotovo sve institucije od čelnog mjesta Vijeća ministara BiH (rođak Denis Zvizdić) naniže - ne zaustavljaju se!

Otežavajuća okolnost

Ovaj dvojac, kako saznajemo, ne odustaje od neobegovskog preuzimanja i novih poluga u bh. pravosuđu!

Tako je Dubravko Čampara prije nekoliko dana konkurirao na poziciju zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva BiH, a odluka o tome ko će biti izabran trebala bi biti poznata do kraja februara ili početka marta ove godine. 

Iz više izvora bliskih Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) BiH potvrđeno nam je da je Dubravko Čampara konkurirao na tu poziciju, iako ona pripada Bošnjacima, dok se on izjašnjava da je iz reda ostalih. No, on po svaku cijenu igra na kartu da će se, uz pomoć pojedinih moćnika stranke koja ga godinama gura, iako iza sebe nema nikakvih rezultata u radu, ubrzo domoći i ove fotelje.

andjelko-veljancic

Veljančić: Već ga ranije pokušali osloboditi

Ipak, otežavajuća okolnost mu je disciplinska kazna VSTV-a od 6. juna prošle godine izrečena zbog dokazanog nedopuštenog ponašanja, koje ne priliči funkciji državnog tužioca, a tiče se njegovih kontakata sa svjedokinjom Azrom Sarić i u toj komunikaciji skandaloznog vrijeđanja predsjednika SBB-a. A što je Čampara u nagodbi o priznanju krivice i potvrdio. 

Podsjetimo, Dubravko Čampara tada je kažnjen umanjenjem plaće za 30 posto i to u trajanju od tri mjeseca, te s ovakvom “reputacijom” ne bi smio imati nikakvih šansi da bude promaknut. 

Sukob interesa

S druge strane, brat Aljoša Čampara nedavno je izabran i za člana Komisije za uvjetni otpust pri Ministarstvu pravde FBiH, što je neviđeni presedan, s obzirom na to da je nezamislivo da osoba koja obavlja dužnost ministra policije može odlučivati o oslobađanju kriminalaca!?

Informaciju da je Aljoša Čampara imenovan u ovu komisiju kratko nam je jučer potvrdio i Mato Jozić, federalni ministar pravde, ali zbog neradnog dana nije mogao precizirati kako je moguće da ministar unutrašnjih poslova dobije ovakvu jednu poziciju. To je, u najmanju ruku, moralno neprihvatljivo i zbog prirode posla kojim se trenutno bavi, a i zbog brata tužioca.

campara-kazna-vstv2

Faksimil odluke VSTV-a o izrečenoj kazni Dubravku Čampari: Kako s ovakvom sankcijom može “pucati” na bolju poziciju

O kakvom i praktičnom sukobu interesa se radi, naročito s obzirom na tužilačku poziciju rođenog brata, dovoljno ilustrira slučaj iz oktobra 2015. godine. Tada je Dubravko Čampara od Ministarstva pravde FBiH i tadašnje Komisije za uvjetni otpust zatražio da Anđelku Veljančiću, jednom od najpoznatijih zločinaca u BiH, omogući uvjetni otpust iz zatvora u Zenici. 

Stoga se postavlja logično pitanje hoće li ovim izborom Aljoša udovoljiti zahtjevima brata Dubravka da iz zatvora prije vremena puste opasne ubice.

Novčane naknade i za članstvo u Udarnoj grupi

revizija-udarna-2015

Faksimil izvještaja državnih revizora: Godišnje naknade i do 4.200 KM

Dubravko Čampara dodatno je i član Udarne grupe za borbu protiv terorizma, koja je uspostavljena odlukom Vijeća ministara BiH.

U revizorskom izvještaju za 2015. godinu navedeno je da su naknade za rad članovima Udarne grupe isplaćivane u formi ugovora o djelu i da se kreću u rasponu od 200 KM mjesečno za osobu koja obavlja administrativno-tehničke i računovodstvene poslove do 350 KM za glavnog tužioca. Revizori su utvrdili da su na godišnjem nivou isplaćene naknade u rasponu od 900 do 4.200 KM.

Šta su rezultati rada ove grupe javnosti još nikada nije poznato. 

Ubicu već dva puta počastili imunitetom

Nakon što je Veljančić već dva puta bio počastvovan davanjem imuniteta, tadašnja Komisija za uvjetni otpust konačno je odbila zahtjev Čampare iz 2015. godine za trećim pomilovanjem. Na sjednici 14. oktobra 2015. Komisija je jednoglasno donijela odluku da se odbija zahtjev za uvjetni otpust Veljančića.

Prethodno je, podsjetimo, Odlukom o davanju imuniteta broj: T20 KT 0002564 12 od 21. avgusta 2013. godine, koju je donio i potpisao Goran Salihović, sada suspendirani glavni tužilac Tužilaštva BiH, Veljančiću praktično oprošteno učešće u ubistvu Borisa Govedarice koji je likvidiran 25. avgusta 2007. godine u klasičnoj kriminalnoj sačekuši u Istočnom Sarajevu.

Za takvo djelo zakon predviđa najmanje 15 godina robije, a kriminalac povratnik Veljančić nije dobio ni dan zatvora. Dodatno, istom odlukom o davanju imuniteta Veljančić nije dobio ni dan zatvora zato što je pokušao ubiti Đorđa Ždralu, kojeg je izrešetao iz snajperske puške.

Harangiranje na Dianu Kajmaković

slika

Kajmaković i Čavka 2011. su izabrani za domaće ličnosti godine u BiH zbog svojih izuzetnih profesionalnih rezultata, kakvih te godine nije bilo kod bh. političara

Samo dva medija su pod utjecajem braće Aljoše i Dubravka Čampare i već danima harangiraju na Dianu Kajmaković, koja ima najviše šansi da bude izabrana za zamjenicu glavnog državnog tužioca, zbog izuzetno velikih profesionalnih rezultata.

Čudno je da joj u tom pokušaju diskvalificiranja kao minus upisuju to što je “Dnevni avaz” još 2011. godine sa Kajmaković i njenog kolegu Olega Čavku izabrao za domaću ličnost godine u BiH.

A, njih dvoje su izabrani zato što su procesuirali najveću zločinačku organizaciju u historiji BiH, odnosno Zijada Turkovića i njegovu grupu, koja je pravomoćno osuđena na 100 godina zatvora.

Također izabrani su jer te godine u BiH nije bilo spektakularnih investicija koje vode domaći političari, niti važnih koraka na evropskom putu, boljeg života ili značajnijeg napretka na bilo kojem životnom polju.

Dodatno, te 2011. godine, niko iz Uredničkog kolegija “Avaza” nije ni znao da će se Kajmaković kandidirati na poziciju gdje nezajažljivi petofamilijarni sinovi nastavljaju da beskrupulozno grabe pozicije.