GLOBUS

Evropski parlament: Italijan Tajani mijenja Schulza?

U utorak u Strasbourgu bira se novi predsjednik

(A. S.)

16.1.2017

Evropski parlament (EP) će u utorak u Strasbourgu birati novog predsjednika, koji će naslijediti Martina Schulza.

Prema procjenama stručnjaka najviše šanse za pobjedu imaju dvojica Italijana i jedan Belgijanac.

Među kandidatima za koje će se 751 članova Evropskog pokreta izjašnjavati u sjedištu parlamenta u Fraancuskoj najviše šansi u ovom trenutku ima italijanski političar Antonio Tajani - bivši portparol Silvija Berlusconija.

AFP ocjenjuje da se EP suočava s burnim izborima poslije sloma koalicije proevropskih partija u vrijeme kada se krizom pogođena Evropska unija suočava s talasom evroskeptičnog populizma.

tajani

Tajani: Ima najveće šanse za pobjedu

Najmanje sedam kandidata pretenduje na tu funkciju - troje Italijana, dva Belgijanca, Rumun i uprkos Brexitu i Britanka Jean Lambert.

Tajani (63) kandiduje se ispred Evropske narodne partije desnog centra - najveće grupe u skupštini od 751 mesta, pa se stoga procjenjuje i da će pobijediti, navodi francuska agencija.

Tajani ima solidno iskustvo - bio je komesar EU za saobraćaj od 2008. do 2010, a potom komesar za industriju 2010-2014. To mu je pomoglo da "iznutra" sagleda rad Evropske komisije.

U Evropski parlament Tajani ulazi 1994. Te godine je postao i osnivački član partije Forza Italia bivšeg italijanskog premijera Berlusconija.

Drugi Italijan je Gianni Pittella, a među kandidatima je i liberal, bivši belgijski premijer Guy Verhofstadt.