TENIS

Australian Open: Troickom maraton, Džumhura koštala nervoza i svađa sa sudijom

Najbolji bh. teniser oprostio se od premijernog Grand Slama sezone

D. KOVAČ

16.1.2017

Prvi set

 

_____________________________________________________________________________________

Najbolji bosanskohercegovački teniser Damir Džumhur (78. na ATP listi) rano jutros po našem vremenu igra prvo kolo premijernog Grand Slama sezone - Australian Opena. Protivnik mu je izuzetno neugodni 30-godišnji Beograđanin Viktor Troicki (35.), nekada 12. igrač svijeta.

Bit će to prvi duel Džumhura i Troickog, koji je od našeg tenisera stariji nešto više od šest godina.

Najbolji dosadašnji rezultat u Melbourneu obojici tenisera je treće kolo. Troickom je to za rukom pošlo u tri navrata (2011., 2015., 2016.), a Damiru jednom (2014.).

Damira je prošle godine u Australiji u drugom kolu zaustavio David Goffin (11.) u meču u kojem je naš teniser u prva dva seta bukvalno imao sve konce u svojim rukama, ali je na kraju protivniku morao čestitati na zasluženom trijumfu. Bilo je 3-1 za Belgijanca.

h2h

S druge strane, drugi reket Srbije ispao je u trećoj rundi takmičenja od Kanađanina crnogorskog porijekla Miloša Raonića (3.) sa 0-3.

Kada su u pitanju ovogodišnji mečevi, 24-godišnji Sarajlija odigrao je tek jedan - izgubio od Izraelca Dudija Sele (86.) u indijskom Chennaiju sa 0-2, dok je Troicki već ubilježio pet mečeva, uz omjer tri pobjede (Nishioka, Lorenzi, Kohlschreiber) i dva poraza (Wawrinka, Muller).

Podsjećamo, titulu na prestižnom turniru u "zemlji kengura" brani Srbijanac Novak Đoković, koji je sa 3-0 (6-1, 7-5, 7-6) bio bolji od trenutno najboljeg reketa svijeta, Škota Andyja Murraya.