KOLUMNE

Porodični pritisak

Ličnost dana - Sebija Izetbegović

R. I.

16.1.2017

Nakon što je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, dao izjavu da “Dnevni avaz” svojim kritičkim pisanjem može ugroziti koaliciju SDA-SBB, nezadovoljni supružnički dvojac Bakir - Sebija Izetbegović počeo je da vrši novu vrstu pritiska na ovu novinu.

Nakon što je jučer naš list objavio da je na KCUS-u umrla još jedna beba te da je tu ustanovu napustilo još pet ljekara, sa spiskom od 30-ak imena koji su se ranije odlučili na isti korak, uslijedila je nova odmazda.

Naime, Senad Avdić, propali izdavač i kvazimodo žutog novinarstva, i mali poštar velikih poruka klana Izetbegović, fakturirao je, ni krivom ni dužnom, predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću naše pisanje o nedostatku citostatika i, po narudžbi, izvisio transkript. U tom transkriptu je Radončić, kao član kabineta ratnog komandanta Sefera Halilovića, pod firmom lijekova, tobože, u opkoljeno Sarajevo švercovao namirnice.

Naravno, miljenica blasfemičnih pisanija i nije mogla znati iz udobnog Zagreba i Istanbula, gdje je boravila tokom rata i bavila se "humanitarnim" radom, da je Radončićev posao u kabinetu Halilovića mogao biti samo medijski i nikakav drugi. 

Ali, za osobu koja je odlučila da kadrovski “oslobodi” KCUS od svakog samomislećeg i suverenog ljekara, kao i za njene medijske poslušnike, istina uopće nije važna. 

Od istine su, što je šokirajuće, još nevažnije hiljade pacijenata koji su natjerani da, i pored svog uredno plaćenog socijalnog osiguranja, u KCUS ne mogu biti primljeni ako bukvalno ne donesu sve potrebne lijekove, zavoje, medicinske preparate i sve osim - što bi rekao SDP - bolničkog kreveta! 

Veliki fan tekstova propalog sedmičnika je, vjerovatno, dodatno uznemirena najavom dr. Rifata Rijada Zaida, predsjednika Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, o nezadovoljstvu 3.000 ljekara za koje nije nemoguće očekivati da će svoje nezadovoljstvo iskazati tamo gdje je to najefikasnije - ne pred KCUS-om, već ispred Predsjedništva BiH, na čuvenoj kraljici trotoara.