LIFESTYLE

Tržište personalnih računara palo 6,2 posto

Četvrtu godinu uzastopno

Avaz.ba

15.1.2017

Prodaja personalnih računara u svijetu nastavila je pad u 2016, četvrtu godinu uzastopno, i to za 6,2 posto na 269,7 miliona jedinica.

Samo u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu, kako prenosi "Economic tames", globalne isporuke personalnih računara splasnule su na 72,6 miliona komada, što je za 3,7 procenata manje nego u istom tromjesečju 2015, pokazuju preliminarni podaci IT konsultantske kompanije Gartner.

- Stagnacija na tržištu se nastavila u četvrtom tromjesečju 2016. godine, pošto su praznične prodaje generalno slabe, što se duguje promeni navika kod kupovine PC-a - navela je glavna analitičarka Gartnera Mikako Kitagava u saopćenju. 

Prema njenim riječima, opšte tržište personalnih računara stagnira, pošto tehnološka unapređenja nisu dovoljna da pokrenu njegov stvarni rast. 

Unatoč povećanoj prodaji inovativnih uređaja, poput hibridnih mobilnih računara s odvojivim "tablet" ekranima, ta tražnja nije mogla da nadoknadi pad prodaje tradicionalnih modela, objašnjavaju u Gartneru. 

Drugi faktor je bilo je odlaganje zamjene starih PC-ja ili laptopova novima modelima, budući da se slabije koriste, jer se po internetu surfuje preko pametnih telefona, navela je Kitagava. I pored stagnacije tržišta, ona potencijal za personalne računare vidi u poslovanju i igricama, mada kaže da to neće biti dovoljno da zaustavi pad tržišta, bar ne u narednoj godini.