VIJESTI

Gripa nam tek prijeti!

Broj oboljelih građana svaki dan raste

A. ČENGIĆ

15.1.2017

Ogromne vremenske oscilacije u našoj zemlji donijele su prehlade, viroze, ali i gripu. Iako broj oboljelih svaki dan raste, epidemiolozi najavljuju da će u februaru doći do vrhunca gripe, kada se očekuje i duplo veći broj pacijenata. 

Četiri kantona

U FBiH je do 31. decembra, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, prijavljeno 8.500 osoba sa simptomima sličnim gripi, što je znatno veći broj u odnosu na isto razdoblje lani. Stvaran broj oboljelih višestruko je veći od evidentiranih slučajeva i raste jer se mnogi pacijenti ne obrate doktoru, nego ostaju liječiti se kući.

Povećan broj oboljelih registriran je u četiri kantona, Sarajevskom, Zeničko-dobojskom, Tuzlanskom i Zapadnohercegovačkom. 

mirsada-mulaomerovic

Mulaomerović: Detektirani virusi

U uzorcima poslanim u Mikrobiološki laboratorij Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) detektirani su virusi gripe tip B i  A (H3), kao i u drugim zemljama, potvrdila je za „Avaz“ prim. dr. Mirsada Mulaomerović iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

- Do sada je prijavljen veći broj oboljelih nego u istom periodu prošle sezone - kaže Mulaomerović.

Najbolja je vakcina

Epidemiolozi upozoravaju da je gripa zarazna i da je obavezno treba preležati, a vakcinacija je ipak najučinkovitiji način njenog sprečavanja. 
 
- U domovima zdravlja u Kantonu Sarajevo uobičajene su gužve za ovo doba godine. Početkom februara, odnosno kad krenu topliji dani, očekujemo pojavu gripe, a građani se trebaju adekvatno zaštititi – kazao je Fuad Husić, direktor „Domova zdravlja KS“.

husic

Husić: Topliji dani

Iako je bilo najava da bi sezona gripe mogla završiti, epidemiolozi tvrde kako je, prema dosadašnjim iskustvima, najveća mogućnost dobivanja gripe krajem februara i početkom marta, a smanjenje intenziteta se očekuje tek krajem marta. 
 
Ove sezone, kako pojašnjavaju iz Zavoda, paralelno su cirkulirala dva tipa gripe - tip A (H3N2) te tip B (H1N1), a do sada je bio izraženiji tip B.

U Trebinju hara virusna infekcija

U Službu hitne medicinske pomoći Trebinje prethodnih dana dnevno se prosječno javljalo 60-ak pacijenata s virusnim infekcijama, a evidentiran je i veći broj njih s upalom pluća, potvrdio je načelnik ove službe Saša Borjan.

On je istakao da je i ranije u zimskom periodu bilo virusnih infekcija, ali da je ove godine znatno povećan broj pacijenata sa simptomima virusa, napominjući da dnevno bude po dvadesetak kućnih posjeta i četrdesetak ambulantnih pregleda.

- Pacijenti dolaze s povišenom temperaturom, curenjem nosa, suzenjem očiju, kihavicom i kašljem. Žale se na opštu slabost, malaksalost, vrtoglavicu, nemoć - rekao je Borjan. 

5 mrtvih u Hrvatskoj 

Da je gripa visokog intenziteta, pokazuju podaci koji dolaze iz Hrvatske, gdje se do sada broj oboljelih popeo na nekoliko hiljada i stalno raste. Broj smrtnih slučajeva koji se vežu za gripu i komplikacije koje je prouzročio virus influence u Hrvatskoj popeo se na pet. Tako su tri smrtna slučaja zabilježena u Splitu i dva u Zagrebu.