NAUKA

Ko zaista stoji iza hakerskog napada na Federalnu upravu policije i zašto Lukač ima razloga za strah

Anonymous

M. D.

15.1.2017

Hakerska grupa "Annonymous Bosnia" preuzela je odgovornost za upad na web-stranicu Federalne uprave policije.

"Anonymous nije samo grupa hakera kako su vas naveli da vjerujete. I mada je kolektiv koji se udružuje pod imenom Anonymous ustvari skupina haktivista, mnogi od nas su jednostavni građani ovog svijeta koji će izaći na ulice u vidu tradicionalnog aktivizma. Međutim, igra se promijenila. Represija i tiranija su postale isuviše učestale u ovom svijetu i izdigli smo se ususret okolnostima. Anonymous je posvuda. Mi smo vaši susjedi, prijatelji, kolege, rodbina. Mi smo vaši poštari, brijači, prodavači i odvjetnici", stoji u poruci ostavljenoj na zvaničnoj stranici FUP-a.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač potom je u izjavi za Avaz.ba kazao sljedeće:

- Nije nikakva šteta nastupila. Djeluju mi da nisu baš puno stručni na osnovu saopćenja koje su ostavili. Vjerujem da je u pitanju neko mlađe životne dobi - ističe Lukač. 

I u pravu je. Svako ko se malo razumije u svijet hakovanja zna da je sinoćnji upad na stranicu FUP bio manji upad, koji se čak i ne može nazvati pravim hakerskim napadom.

Profesionalna zaštita od hakerskih napada je izuzetno skupa, a web-stranice Federalne uprave policije nemaju sofisticiranu zaštitu, pa je ovakav upad i ostavljanje poruka na frontpageu web-lokacije i nije neki "strašan" napad.

Međutim, ono što može zabrinuti policiju jeste potpis koji je ostavljen ispod poruke - Anonymous.

Anonymous je tzv. hackitivist skupina anonimnih osoba, koje se često i ne poznaju između sebe. 

Za sada je nemoguće potvrditi da li Annonymousi zaista stoje iza hakovanja stranice FUP-a, ali ako je u pitanju zaista početak operacije ove grupe, onda se Lukač ima zbog čega brinuti.

Anonymousi su od 2006. godine do danas izveli na stotine hakerskih operacija širom svijeta, koje su uglavnom bile usmjerene na web-stranice država, policije, banaka, individua i kompanija...

Bosna i Hercegovina se u prošlosti i nije susretala sa većim hakerskim operacijama, ako tu izuzmemo D-DoS napade na portale, ali s obzirom na trendove u svijetu, nije isključeno da hakeri počnu više čačkati i po sistemima u BiH. 

Osim toga, Anonymousi su izveli jedinu veću hakersku operaciju u BiH kada su 2015. godine napali na Twitter i obrisali više stotina profila koji su podržavali Islamsku državu, kao i nekoliko blogova i sajtova. Međutim, nikada nije dokazano da u Bosni i Hercegovini zaista postoji ogranak Anonymousa, ali u tome i jeste bit ove grupe. Niko o njima ne zna ništa.

Ne treba posebno napominjati situaciju koja ovih dana vlada u svijetu, odnosno na rastuće tenzije između dvije najveće svjetske velesile, SAD i Rusije, a koje su proizašle upravo zbog hakerskih napada.

hak

Hakeri su uticali na predsjedničke izbore u SAD, hakovana je i baza podataka Svjetske antidoping organizacije tokom OI u Riu, iranski nuklerani program vraćen je godinama unazad zbog hakerskih napada... 

Tehnološka revolucija u svijetu donijela je mnogo toga dobrog, ali, kao i u svemu drugom, ima nuspojava, a hakeri su jedna od njih.

Ipak, Anonymous nisu obična hakerska grupa, posjeduju ogromno znanje i tehnike skrivanja, zbog kojih im je gotovo pa nemoguće ući u trag.

Jutrošnji napad na stranicu FUP-a bio je bezazlen, ali niko i ništa ne može garantovati da će na tome i ostati.