GLOBUS

Pogledajte kakve nevidljive avione F-35 SAD raspoređuje kod Hiroshime (FOTO + VIDEO)

Analitičari smatraju da je prisustvo te letjelice signal Sjevernoj Koreji i Kini

(A. S.)

15.1.2017

Sjedinjene Američke Države šalju na Pacifik najskuplji i jedan od najkontroverznijih oružanih sistema u svojoj historiji - borbene avione F-35, kako bi postali „temelj odbrane” na tom području.

Samim tim Amerikanci šalju i jasnu poruku svojim sadašnjim i potencijalnim protivnicima u tom regionu.

Analitičari smatraju da je prisustvo te letjelice signal Sjevernoj Koreji i Kini.

Prvi od 16 takvih aviona Marinskog korpusa američke vojske poslan je ove nedjelje iz Arizone u Japan radi prvog prekomorskog raspoređivanja ovih „nevidljivih” letjelica, navodi CNN.

f35-3

F-35 vrijedi 104 miliona dolara

Avioni će biti smješteni u vazduhoplovnoj bazi američkog Marinskog korupusa Iwakuni, nedaleko od Hiroshime, na glavnom japanskom ostrvu Honshu.

Slanje ovih aviona, vrijednih 104 miliona dolara, pokazuje da je Washington „posvećen odbrani Japana najmodernijom opremom koju SAD posjeduju”, rekla je za CNN predstavnica ekspeditivnih snaga američkog Marinskog korpusa u Japanu Karoline Foote.

- To će biti kamen-temeljac zajedničkih snaga sa više zadataka koje posjeduju unaprijeđenu fleksibilnost u obavljanju zadataka i efikasnost bez presedana za borbu i uništavanje i vazdušnih i kopnenih prijetnji - istakla je Foote.

f35-2

Američki marinci su oduševljeni koje sve sposobnosti i karakteristike ima F-35B

Američki marinci hvale svestranost F-35B, opisujući ga kao „jedinstvenu kombinaciju nevidljivosti, vrhunske radarske i senzorne tehnologije i sistema za elektronsko ratovanje, sa smrtonosnim sposobnostima lovca pete generacije, modernog bombardera i platformom vazdušne podrške u svim okolnostima i protiv svih pretnji”.

F-35 se, također, prodaje i proizvodi u savezničkim zemljama SAD širom svijeta, uključujući Japan, koji je prvi takav avion dobio u decembru. Ova letjelica je specifična po tome što može da polijeće i slijeće u vertikalnom položaju, pa može da operiše s amfibijskih jurišnih brodova, a također zamijenjuje AV-8B „herijer”.

Uostalom, sami se uvjetite gledanjem videa u sposobnosti F-35: