VIJESTI

Efekti usvojenih izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH: Uštede za godinu veće od 1,2 miliona KM

Parlament BiH

S. D.

15.1.2017

Piše: Semira DEGIRMENDŽIĆ

Za deset mjeseci prošle godine državne institucije, njih ukupno 75, isplatile su za naknade za rad u komisijama, nadzornim i upravnim odborima, te drugim tijelima ukupno 1.474.017 KM. Za isti period 2015. godine za ove namjene iz budžeta je isplaćeno 2.368.439 KM.

Ovo su podaci Ministarstva finansija i trezora BiH sadržani u odgovoru na pitanje Damira Arnauta, poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH o iznosu novca iz budžeta kojim je plaćen rad u komisijama i drugim tijelima.

S obzirom da je Ministarstvo do dostavljanja ovog odgovora prije nekoliko dana raspolagalo s podacima o ovim troškovima do kraja oktobra prošle godine i da su po ovom osnovu evidentne uštede od skoro 900.000 KM, jasno je da će kada budu uračunati iznosi za još dva mjeseca uštede premašiti 1,2 milion KM.

Naime, Ministarstvo je u odgovoru navelo i podatak da je mjesečni prosjek pri isplatama u 10 mjeseci prošle godine bio 147.401 KM po navedenom osnovu. U zemlji kao što je BiH čije institucije  godinama nemilice troše budžetska ili bolje rečeno sredstva građana, ove uštede jesu svojevrsni fenomen jer su građani godinama navikli da državni uposlenici sebi samo povećavaju primanja, a nikada ne umanjuju.

zgrada-institucija-bih22

Institucije BiH : Svako državno ministarstvo ili agencija imaju svoja radna tijela 

Istovremeno, one su pokazatelj, da prostora za uštede ima, samo ukoliko za to postoji volja. Naime, poznato je da je ove o kojima pišemo, od 1.januara prošle godine omogućio izmijenjeni Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH koji je na Arnautov prijedlog usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH. Od tada je ograničen iznos naknada za rad u komisijama, odborima i drugim tijelima van radnog vremena na 475 KM.

Devet izuzetaka

Podsjećamo, prije usvajanja Arnautovog prijedloga raznorazne komisije i odbori, od kojih se za većinu "ruku na srce" i ne zna koja im je svrha, šta su uistinu njihovi zadaci i kakva je uopće efikasnost i efektivnost njihovog rada zasjedali su tokom radnog vremena i praktički u u okviru već plaćenog osmosatnog radnog vremena naplaćivali još i iznose za (ne)rad u tim tijelima koja stalno ili povremeno djeluju pri  ministarstvima, agencijama, i drugim državnim institucijama  i čiji su u većini slučajeva inače dobro plaćeni uposlenici  istovremeno i članovi tih komisija i odbora.

Međutim, iako je većina podržala ovaj prijedlog SBB-a, izuzev HDZ-a, skoro tokom cijele prošle godine, naročito kada su prošli lokalni izbori, vodi se kampanja protiv ovog prijedloga i ne prestaju pokušaji da se iznosi za rad u komisijama vrate na staro, odnosno da se za rad ili bolje rečeno za članstvo u nekom od tih radnih tijela vrate raniji iznosi, koji su u nekim slučajevima premašivali i po nekoliko hiljada maraka, pa su se mnogi dobro "oparili" u godinama kada je primjenjivana ta praksa.

Raznorazni su pokušaji naročito iz HDZ-a i SDS-a da naknade posebno za nekoliko institucija budu isplaćivane po starim pravilima, pa je i Vijeće ministara nedavno i podržalo prijedlog da se devet institucija izuzme iz ove zakonske odredbe. Takva odluka još nije došla pred parlamentarce, a bit će zanimljivo pratiti ko će je podržati.

Naime, umjesto da konačno pokažu da su uistinu narodni poslanici, koje su izabrani da zastupaju građanske interese, jasno je da mnogi poslanici i delegati energiju i vrijeme troše na to kako će izlobirati što veće naknade za sebe ili za stranačke "uhljebe" iz svojih partija po raznoraznim komisija i odborima, jer su to mahom njihovi kadrovi ili simpatizeri.

Da nije tako onda bi parlamentrci iz ovog saziva Parlamentarne skupštine BiH koji se baš ne može pohvaliti nekim učinkom od kako su zasjeli u poslaničke klupe 2014.,odnosno delegatske 2015. godine, bili ponosni barem na uštede koje su ostvarene ukidanjem "bijelog hljeba" i umanjenjem ranije enormnih naknada u navedenim tijelima. No, umjesto toga, čak ima i onih parlamentaraca koji  pokušavaju omalovažati iznos koji je ušteđen.

Međutim, takve pokušaje je osujetio i pojedine bestidne izjave kako uštede po ovom osnovu i nisu "Bog zna šta" demantirao i Ured  za reviziju institucija BiH koji godinama kritikuje državne institucije zbog rastrošnosti i u  svojim izvještajima stalno poziva i apeluje na smanjenje javne potrošnje. Ovaj Ured ,naime, u prošlogodišnjem izvještaju, pohvalio je  izmjene zakona usvojene na Arnautov, odnosno SBB-ov prijedlog , a kojim su umanjenje naknade.

Iste izmjene pohvaljene su i u prošlogodišnjem Izvještaju Predsjedništva BiH o izvršenju budžeta ,što je ponavljamo u postratnoj BiH gdje su nenamjenski potrošene milijarde maraka i gdje je iz godine u godinu što bilježe uostalom i revizori  pravi "raritet".

Ovaj primjer svakako je za istaći ako se u vidu ima činjenica da je Ured u navedenom izvještaju državnim institucijama izrekao samo sedam pohvala, a čak 53 kritike. Od tih sedam pohvala pak, samo jedna se odnosi na zakon o smanjenju naknada za rad u komisijama, odnosno samo jedna pohvala se odnosi na zakon, ostale se odnose na pravilnike, odluke i slične akte.

faksimil-odgovor-arnaut-444

Faksimil odgovora Ministarstva finansija i trezora: Podaci o isplatama za period januar-oktobar 2015. i 2016. 

Uprkos tome,mnogi poslanici i iz pozicije i opozicije (SDS,SNSD,NDP,HDZ), te pojedini delegati Doma naroda ne propuštaju  priliku da "prozivaju "Arnauta za kako oni kažu "populističke" prijedloge za izmjenama Zakona o plaćama i naknadama.Neki  se ne libe i bez ikakvog stida otvoreno žale za nekada enormnim naknadama za rad u komisijama i odborima, kao i za ukinutim "bijelim hljebom" što je izmjena također usvojena na Arnautov i SBB-ov prijedlog. 

Svoje ogorčenje zbog toga što Arnaut i Klub SBB-a stalno insistiraju na uštedama, otvoreno su pokazali najviše poslanici iz RS-a, kada su svim silama nastojali i uspjeli prošle godine oboriti Arnautov prijedlog za ograničavanje iznosa otpremnina pri odlasku u penziju državnih službenika sa sadašnjih, u nekim slučajevima  i više od 30.000, na oko 9.000 KM. 

A, i ovom izmjenom bile bi ostvarene višemilionske uštede. Tako, dok protivnici uštedakoje prvenstveno odbijaju jasno je, zbog sebe samih i sebi  bliskih kadrova,pokušavaju svoje protivljenje argumentirati time da ne žele navodno "populističke" mjere, te da kao hoće sistemski zakon o plaćama, istovremeno se oglušuju na zahtjeve onih koji su ih birali.
Jer, upravo je jedan od glavnih zahtjeva upućen tokom socijalnog bunta 2014. godine bio  ukidanje "bijelog hljeba" i smanjenje javne  potrošnje.

Evidentne razlike

Stoga bi se  građani zasigurno bez problema nosili s takvim "nazovi populizmom"bilo kojeg parlamentarca koji predlaže i podržava uštede, nego s njihovom rastrošnošću i socijalnom neosjetljivošću.

Ono što je zanimljivo u ovom trenutku i na što bi se nadležni svakako trebali fokusirati, jeste to gdje i kako što efikasnije i transparentnije usmjeriti ovaj značajan iznos novca od ušteda ostvarenih na ovaj način. Iako je iz Ministarstva finansija i trezora BiH ranije najavljeno da će taj iznos biti prebačen u budžet za ovu godinu, iz stavki prihoda navedenih u dokumentu o budžetu nije jasno naznačeno da je riječ upravo o ovim sredstvima.

U odgovoru Arnautu, Ministarstvo finansija i trezora dostavilo je na njegov zahtjev i tabelarni prikaz o pojedinačnom utrošku svake državne  institucije za ove namjene i to za 2015. godinu kada su naknade isplaćivane po ranijem zakonu, te za 2016. godinu po izmjenjenom zakonu. U nastvaku donosimo podatke za neke od institucija gdje su evidentne razlike u isplatama, a s druge strane, ta značajna umanjenja nisu utjecala na njihov rad.

Uporedni podaci o isplatama za naknade u komisijama i drugim tijelima prije i nakon umanjenja

Parlamentarna skupština BiH - u 10 mjeseci 2015.isplaćeno  372.544,a nakon smanjenja u 2016.godini 135.494 KM

Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH – u 10 mjeseci 2015.isplaćeno 16.050 KM u 2016. 5.130 KM

Uprava za indirektno oporezivanje - u 10 mjeseci 2015.isplaćeno192.205KM,a do oktobra 2016.godine 35.841 KM

Ministarstvo pravde BiH - u 10 mjeseci 2015.isplaćeno  415.938 KM,a do oktobra u 2016. godine 278.004 KM

Ministarstvo sigurnosti BiH - u 10 mjeseci 2015.isplaćeno 61.510 KM,a do oktobra  2016. godine 24.150 KM

Granična policija - u 10 mjeseci 2015.isplaćeno 25.250 KM , a do oktobra  2016.godine. 2.000 KM

Ministarstvo civilnih poslova - u 10 mjeseci 2015.isplaćeno 22.200 KM, a do oktobra 2016. godine 14.267 KM

Agencija za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđenja kvaliteta BiH - u10 mjeseci 2015.isplaćeno 64.050 ,a do oktobra 2016. godine 4.850 KM

Vijeće za državnu pomoć- u1 0 mjeseci 2015.isplaćeno 60.200 KM ,a do oktobra 2016.godine  24.026 KM

Fiskalno vijeće BiH - u 10 mjeseci 2015. isplaćeno 114.238 KM, a do oktobra 2016. 24.026 KM