BIH

Filip David za "Avaz": Utrka u naoružanju u regiji je tragikomična

Beogradski književnik

F. VELE

15.1.2017

Filip David, čovjek kojeg su nazvali moralnom vertikalom savremenog srbijanskog društva, ugledni beogradski pisac jevrejskog porijekla i osnivač Beogradskog kruga, koji se snažno suprotstavljao režimu Slobodana Miloševića, u otvorenom razgovoru za "Avaz" kaže da situacija u današnjoj Evropi krizom neoliberalizma i kapitalizma umnogome podsjeća na onu uoči Prvog svjetskog rata.

Žice i desnica

Prema njegovim riječima, atmosfera u Evropi potaknuta terorizmom, migrantskom krizom, jačanjem ekstremne desnice, žicama zabrinjava svakog ko želi dobro ovom našem području. 

- Historija se nikad doslovno ne ponavlja, ponavlja se na neki drugi način. Ali, ono što je zabrinjavajuće jeste da iskustvo proteklih vremena ne znači mnogo. Svaka nova generacija koja se pojavi kao da nema veze s prošlošću i onim lošim što se u prošlosti dešavalo. To zabrinjava. Od starijih se nema bogzna šta naučiti, a ovi mladi političari ponavljaju stare greške - prča David. 

Nadalje, kaže da su natjecanja u naoružavanju u regiji, prema njegovom mišljenju, tragikomična. 

- Ko je jači, mi sa šest aviona ili ovi drugi sa sedam aviona. Mi sa tri i oni sa dva helikoptera. Mi imamo toliko tenkova... To je, zaista, na prvi pogled tragikomično. No, kada vidite da iza toga stoje ipak velike sile koje naoružaju naše male narode, onda to može biti vrlo opasno. Jer, problemi na području bivše Jugoslavije apsolutno nisu riješeni. Ali je uvijek opasno u ovom trenutku i evropske i svjetske krize da, ako neka od velikih sila poželi sukob na Balkanu, ona će ga imati - smatra David.

Malo naučili

Svi avioni, tvrdi David, za koje se ne zna da li se kupuju ili ih poklanjaju, mogu, na kraju, one koji to uzimaju vrlo skupo koštati.

- Mislim da nema nikakvog razloga da se naoružavaju ove nove države na našem području. To zaista nema nikakvog smisla. Treba za svagda shvatiti da obnavljanje sukoba može da vodi do novih tragedija i novih zločina, novih žrtava. Ono što je zabrinjavajuće jeste da su naše političke, pa i intelektualne elite, vrlo malo naučile od onih užasnih iskustava iz 90-ih, kao da se nisu dogodili, pa sve treba ispočetka činiti. Mislim da su mediji i intelektualne elite često u službi državne politike i to na najgori način - zaključio je David. 

Maskirana politička volja za boljim odnosima

Govoreći o ideji popravljanja bošnjačko-srpskih odnosa kao garanciji mira na Balkanu, David je istakao da se trebaju pogledati naslovi beogradskih tabloida te "koliko ima mržnje, netolerancije, posebno prema ljudima druge vjere i nacije". I bit će sve jasno... 

- Jeste stvarno i moja i želja dosta mojih prijatelja da se ti odnosi u regiji poprave i da budu uzorni, ali čini mi se da smo daleko od toga. Imam dosta prijatelja i Bošnjaka i Hrvata. Među pojedincima ima prijateljstava i druženja dobrog i želje da se odnosi poprave. Na državnom nivou to ide dosta teško, jer tu nema stvarne političke volje. Tu ima maskiranja neke želje i volje, a čini se suprotno - konstatirao je David.