REPUBLIKA SRPSKA

Trebinje: Nakon radova energetska ušteda i do 45 posto

Obnova Fakulteta za proizvodnju i menadžment

P. M.

15.1.2017

Radovi na obnovi zgrade Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju su u završnoj fazi. Vanjski radovi su u potpunosti završeni, a pri kraju su i unutrašnji.

Osim ove, obnavljaju se i zgrade Likovne akademije te Studentskog centra, a sve u sklopu projekta „Energetska efikasnost“ koji provodi Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS. 

Prema riječima Dušana Jokanovića, dekana FPM-a u Trebinju, zgrade koje su obuhvaćene ovim projektom bile su u izuzetno lošem stanju, što i ne čudi ako se uzme u obzir činjenica da su izgrađene početkom prošlog stoljeća. 

- Nakon obnove ovih zgrada, energetska ušteda trebala bi iznositi između 30 i 45 posto - ističe Jokanović, dodajući da bi uskoro  trebao biti priključen i novi sistem grijanja i hlađenja, koji se također radi i u zgradi Likovne akademije te u Studentskom centru.

U okviru projekta, sva tri objekta dobit će i novu LED rasvjetu. 

Obnova objekata fakulteta i Studentskog centra obradovala je i studente, jer će na ovaj način dobiti bolje uvjete. 

Solarni paneli  

Na Studentskom domu bit će postavljeni i solarni paneli, pomoću kojih će se u ovom objektu zagrijavati voda. Obnova studentskih objekata u Trebinju počela je u septembru prošle godine, a vrijednost ovog projekta iznosi blizu milion KM.