TUZLANSKI KANTON

Aerodrom Tuzla: Do svojih destinacija prevesti 480.000 putnika

Veliki planovi u ovoj godini

E. SKOKIĆ

15.1.2017

Međunarodni aerodrom Tuzla (MAT) 2016. godinu je zaključio sa 311.126 opservacija putnika, što je u poređenju s godinom prije za 55.000 više. Cilj MAT-a u 2017. godini je opservacija 480.000 putnika. 

Etapni radovi

- U 2017. godini nastavljamo s modernizacijom i investiranjem u proširenje postojećeg aerodromskog terminala. Već smo započeli s aktivnostima na izradi glavnog projekta, a očekujemo da će se krajem marta krenuti s izvođenjem radova. Projekt bi se realizirali etapno – kaže Rifat Karasalihović, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla. 

karasalihovic

Karasalihović: Izrada projekta 

Posljednjih dana 2016. završena je realizacija projekta novih pristupnih svjetala. Kompanija iz Beograda obavila je tehničku provjeru, a uskoro se očekuje finalni odgovor.

- Ukoliko bude pozitivan, u što se ne sumnja, mi ćemo u našem priručniku objaviti podatke o „flight checku“, čime će pristupna svjetla i zvanično biti puštena u rad – kaže Karasalihović. 

Proteklih dana zbog polarne hladnoće samo su dva leta preusmjerena na druge aerodrome. Probleme je predstavljala poledica na pisti za slijetanje. 

Jak vjetar
 
- Posipni materijal ne djeluje na temperaturama ispod 6 stepeni Celzijevih. U tim trenucima temperatura je bila 12 stepeni ispod nule, a puhao je jak polarni vjetar. Samo iz tih razloga avioni iz Frankfurta i Berlina nisu sletjeli – naglašava Karasalihović. 

Otvaranje novih linija 

Pregovore kompanije „Wizz Air“ s menadžmentima aerodroma u Sarajevu i Mostaru Karasalihović nije mogao komentirati, jer ne zna njihovu sadržinu. No, rekao je kako su MAT i Wizz Air u fazi realizacije plana da se u Tuzli stacionira još jedan avion. Također, u martu će se otvoriti još četiri linije, tri za Njemačku i jedna za Slovačku.