CRNA HRONIKA

Raspisana međunarodna potjernica za narkodilerom koji je pobjegao iz BiH

Po nalogu Općinskog suda u Sarajevu

Redakcija

14.1.2017

Federalna uprava policije (FUP) raspisala je međunarodnu potjernicu sa Senadom Camom iz Prijepolja, a po nalogu Općinskog suda u Sarajevu, koji ga traži zbog sumnje da je počinio krivično djelo neovlaštene proizvodnje i prometa opojnim drogama.

Mjera koja se potjernicom traži jeste hapšenje i ekstradicija Came organima gonjenja u BiH. Cama je inače privođen u policijskoj akciji “Malta” koju su u februaru 2014. godine proveli pripadnici FUP-a u Sarajevu.

cama

Potjernica objavljena i na internet stranici Federalne uprave policije 

Tada je uhapšeno ukupno 12 osoba među kojima su bila i dvojica pripadnika MUP-a KS, jer su se sumnjičili za nabavku, proizvodnju i prodaju kanabisa i heroina. Uhapšeni policajci su privedeni zbog sumnje da su počinili krivično djelo udruživanje radi činjenja krivičnih djela, te odavanje službene tajne.

Ovu grupu istražioci su duže vrijeme tajno pratili i prisluškivali što je rezultiralo njihovim hapšenjem. Nekoliko mjeseci nakon akcije protiv osumnjičenih je podignuta i optužnica koja ih je tereti da su od sredine 2013. do februara 2014. godine postali pripadnici organizovane grupe ljudi radi neovlaštene kupovine, držanja i prenošenja te posredovanja u kupovini i prodaji droge, čime su počinili krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet droga.

Osim Came optužnicom su obuhvaćeni i Dženan Drljević, Edis Bunar te Zoran Veličković (43), Sandra Dedić (34), Alen Agović (37), Faris Čolpa (40), Esad Ličina (42) i Igor Ilinčić (38). Međutim, većina njih puštena je da se brani sa slobode.

Senad Cama je 2007. osuđen na godinu zatvora jer je ispred restorana “Cigo” u Vogošći ranio Elvedina Kurtovića.