CRNA HRONIKA

Do preokreta u istrazi o smrti Dženana Memića došlo nakon iskaza Alise Mutap

Svjedoci na suđenju

A. KAPO

14.1.2017

Saslušavanjem svjedoka Tužilaštva jučer je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Ljubi Seferoviću, optuženom da je izazvao nesreću u kojoj je smrtno stradao mladić Dženan Memić, te njegovom ocu Bekriji, koji se tereti za sprečavanje dokazivanja.

Raspisana potraga

Edin Grabovica, pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, kazao je da je do preokreta u istrazi došlo nakon iskaza Alise Mutap, djevojke Memića. Prema njegovim riječima, na licu mjesta pronađeni su tragovi krvi, tragovi zelene materije - boje te komad plastike, za koji je utvrđeno da pripada modelu kombija VW T4. Tokom opsežne istrage, kako je ispričao Grabovica, došli su do saznanja da takav kombi koristi Ljubo Seferović, kojeg nisu mogli naći, jer se, navodno, nalazio u Banjoj Luci.

- Potom smo došli u posjed snimaka videonadzora Ambasade Kuvajta te kuće Šerifa Konjevića. Videonadzor na obližnjem “Casa Grandeu” nije radio u kritično vrijeme. Više puta smo pregledali snimke te smo utvrdili da je Golf 4 Vehbije Seferovića dva puta prolazio, a kombi u jednom navratu. Interesantno je da su druga vozila tu dionicu, koju pokriva kamera, prolazili u prosjeku za osam do 12 sekundi, dok je kombi istu dionicu prešao za svega četiri sekunde, što govori da se kretao tri puta brže – pojasnio je svjedok, dodavši da je potom raspisana potraga za Ljubom, koji je pronađen u Ilijašu.

dzenan-memic-7

Dženan Memić: Tragična smrt 

Na prvom ispitivanju, kako kaže Grabovica, Ljubo je govorio da nema zeleni kombi. Potom su mu kazali da je Bekrija bio na poligrafskom testiranju, nakon čega se slomio.

- Počeo je plakati, tražio je cigaretu, a onda ispričao šta je ispričao. Dobrovoljno nam je kazao gdje je kombi, koji je izuzet, kazao je gdje je kupio šoferšajbnu, koje je dijelove skinuo s drugog kombija, čak i gdje je kupio sprej s bojom – kazao je svjedok.

Tokom unakrsnog ispitivanja Grabovica je kazao i to da se na snimku, inače slabe rezolucije, vidi samo da je riječ o tamnom kombiju te da su mu oba svjetla bila upaljena. 

Zakazano ročište

Iskaz su jučer dali i Alma Seferović, rodica Ljube Seferovića, te Emina Bošnjaković, supruga Vehbije Seferovića. Alma je kazala da joj je Bekrija rekao da ne govori policiji koji kombi vozi Ljubo. Emina je rekla da je kritične noći bila u vozilu sa suprugom Vehbijom te da su se mimošli s kombijem boje tinte. Boju je opisala kao tamnoplavu, a naglasila je da nije vidjela ko upravlja kombijem.

Naredno ročište zakazano je za 24. januar, kada je planirano saslušanje maloljetnih Vasvije, Elvire i Jasmina Seferovića te Hadžije Hopić, koja je jučer trebala svjedočiti, ali je zaboravila ličnu kartu.

Feraget izbačen iz sudnice

Igor Todorović, predsjedavajući Sudskog vijeća, naredio je jučer sudskim policajcima da izbace iz sudnice Ifeta Ferageta, sarajevskog advokata i zastupnika porodice Memić. Advokat je u nekoliko navrata dobacivao tokom svjedočenja Emine Bošnjaković, zbog čega je upozoren. U trenutku dok je svjedokinja opisivala boju kombija Feraget je na svojoj fasickli sugerirao Bošnjaković o kojoj je boji riječ, nakon čega je izbačen.