SARAJEVO

Vječita gradilišta prave ruglo od glavnog grada

Zašto u KS ne postoje jasni rokovi za završetak gradnje objekata

Autor:F. SABLJICA

14.1.2017

U Kantonu Sarajevo mnogo je objekata čija je gradnja započeta i obustavljena. Neke konstrukcije, poput one u Kolodvorskoj ulici na Pofalićima, nedovršene stoje godinama. Ti nezavršeni objekti, odnosno vječita gradilišta, osim drugih negativnih posljedica koje proizvode, znatno narušavaju izgled pojedinih dijelova grada, a nerijetko predstavljaju i ruglo. 

Ispitati stabilnost 

Kako su za “Dnevni avaz” kazali u Zavodu za izgradnju KS, ne postoji zakonsko ograničenje prema kojem je investitor dužan završiti započeti objekt u roku. 

- Prema zakonu, godinu od izdatog odobrenja za građenje mora početi gradnja objekta. Kada počne raditi, onaj ko radi, mora ograditi gradilište i postaviti tablu s osnovnim podacima o projektu, među kojima je i rok za završetak. No, masovno se dašava da investitori samo malo zakopaju bagerom i nakon toga gradilište stoji godinama. Nikada se nije desilo da je neko platio kaznu zato što je probio rok gradnje – rečeno nam je u Zavodu. 
  
Upravo zbog toga, veliki broj građevinskih objekata godinama stoji ograđen, zapušten i zarastao.
 
- Osim što objekti koji se dugo grade, prave ruglo, prilikom novog početka gradnje potrebno je izvrštiti konzervaciju. Dakle, mora se ponovo ispitati stabilnost urađenog dijela objekta, što stvara i dodatne troškove investitorima - kažu iz Zavoda.

cedomir-lukic

 Lukić: Uvesti red u gradnji 

Kako bi se ovoj pošasti stalo ukraj, Skupština KS usvojila je Nacrt zakona o prostornom uređenju, prema kojem se prvi put planira rok trajanja odobrenja za građenje. 

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Čedomir Lukić rekao nam je da će se novim zakonom uvesti red u gradnji u KS.

Priključiti instalacije

- U roku od četiri godine investitori će trebati da izgrade objekt, urade fasadu i priključe sve instalacije, a nakon toga mogu raditi unutrašnje radove. Na ovaj način neće se stvarati ruglo u gradu - kaže Lukić.

Novim Nacrtom zakona predviđena je i  kazna za nepoštivanja roka građenja. Svaki mjesec kašnjenja investitori će morati plaćati 500 maraka.

 Riječ građana

Nusret Đipa

nusret-djipa

- Ima dosta ljudi koji od niskih primanja polako prave svoje kuće, pod ploču, pa kad skupe, onda dalje ide. Velikim investirorima i u urbanom području treba uvjetovati rokove. Ako ih ne ispoštuju, onda ih treba kažnjavati. 

Fahir Alić

fahir-alic

- Rokovi gradnje dosta se probijaju zbog lošeg vremena, jer radnici tada ne mogu raditi. Zgrada na Pofalićima koja onako stoji, vjerovatno nema opravdanje, ali tako je. Nadležni trebaju što prije napraviti red u građevinskom sektoru.

U Hrvatskoj rokovi pet i 10 godina

Što se tiče bh. zakonodavstva, kako su nam rekli u Zavoda za izgradnju, investitori su dužni u roku od jedne godine da počnu gradnju. No, nisu imali obavezu da završe objekt u predviđenom roku. U susjednoj Hrvatskoj definiran je rok od pet godina za završetak manjeg objekta s fasadom, dok je za veću zgradu to 10 godina.