VIJESTI

U Zenici vlada "ratno" stanje

Još nije saniran kvar na kotlu, radijatori i dalje hladni

D. PAŠALIĆ

14.1.2017

Agonija građana Zenice nastavljena je i jučer, s obzirom na to da su radijatori i dalje bili hladni. Više od 16.000 domaćinstava od nedjelje vodi bitku s hladnoćom u stanovima, zbog čega su ogorčeni. Pitaju se do kada će vladati „ratno“ stanje, kada će radijatori konačno biti topli, kako platiti račune za struju, hoće li nadležni imati sluha da im oproste januarski račun za grijanje...

dom-penzionera

Okupljanje oko kamina u Domu penzionera

Dok su Gradska uprava i Gradsko vijeće odlučili krenuti u zajedničku borbu za rješenje dugogodišnjeg problema grijanja grada, niko ne može prognozirati kada će i hoće li kvar na kotlu biti saniran, a radijatori ponovo topli.

Opsadno stanje

Ekipa „Dnevnog avaza“ prošetala se jučer ulicama grada, razgovarala s građanima te posjetila javne ustanove koje se na sve način nastoje izboriti s hladnoćom. Najteže je djeci i penzionerima. Oko 150 djece, koliko ih trenutno ide u sedam zeničkih vrtića, grije se pomoću grijalica.

Prema riječima Jasmine Gasal, direktorice JU Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, stanje je donekle „opsadno“.

- Mi smo odranije spremni na ove probleme, zbog čega smo nabavili konvektore i grijalice. U jednom vrtiću ložimo vatru, a zbog ove situacije evidentno je i smanjenje broja djece - kaže Gasal.

vritic-pinokio

 Vrtić "Pinokio": Mališani se griju na električnu grijalicu

Slična situacija vlada i u JU Dom porodica. Direktor Branko Dilber ističe da su vanrednu situaciju riješili na jedini mogući način - radijatorima i grijalicama.

- Grupišemo što više djece u jednu porodicu, uključujemo grijalice. Za sada nije bilo obolijevanja i prehlada, a ulažemo veliku nadu da će grijanje što prije doći - ističe Dilber.

Nestašica grijalica 

Građanima treće životne dobi, koji borave u Domu penzionera Zenica, također nije jednostavno. Zatekli smo ih okupljene oko vatre. Direktorica Nidžara Halilović-Ćustović kaže da nisu očekivali da kvar na kotlu ovoliko potraje.

- Sreća, imali smo određene količine drva. Ložimo i na taj način nastojimo korisnicima osigurati iole dostojne uvjete - kaže Halilović-Ćustović.

Dok se građani jagme za grijalice, uljne radijatore i konvektore, kojih često nestaje, oni nešto plićeg džepa posegnuli su za drvima. Vidno iznemogao 77-godišnji Zeničanin, penzioner, jučer je cijelim gradom na svojim leđima nosio vreću drva da bi se makar malo ugrijao u stanu.

- Imam 77 godina i nosim drva cijelim gradom jer nema grijanja. To je sramota ove države i grada - kaže nam ogorčeni građanin.

Radnici nose jakne, kape, rukavice 

Osim alarmantne situacije u ustanovama i stanovima, teško je i radnicima. U jednoj zeničkoj trgovini zatekli smo radnicu Arijanu, koja kaže da je itekako teško raditi bez grijanja.

- Hladno je, radimo s upaljenim grijalicama, u jaknama, rukavicama i kapama. Uprkos minusima, raditi se mora. Drugog rješenja nema - kaže ona.

Pucali ventili, vodomjeri i cijevi

U JP "Vodovod i kanalizacija'' (ViK) Zenica zabilježeno je nekoliko slučajeva pucanja cijevi na javnoj gradskoj vodovodnoj mreži. Najviše zamrzavanja bilo je u nepropisno izvedenim šahtovima, podrumima zgrada te kućnim instalacijama u negrijanim prostorima.

- Pucali su ventili, vodomjeri, pa i cijevi. Ovih hladnih dana svi raspoloživi kapaciteti raspoređeni su na intervencije - kažu iz ViK-a.