REGION

Tači: Treba spriječiti da voz iz Beograda uđe na Kosovo

Predsjednik Kosova kategoričan

(A. Z.)

14.1.2017

Predsjednik Kosova Hašim Tači poručio je da treba spriječiti ulazak na Kosovo voza koji je danas iz Beograda krenuo za Kosovsku Mitrovicu. 

Tači je na Facebooku napisao da je "neprihvatljiv" ulazak na Kosovo voza koji ima, kako je nazvao, "nacionalističke naljepnice", a što je u suprotnosti sa Ustavom i zakonima Kosova. 

Tači je rekao da poštuje slobodu kretanja, ali da je ovakav potez neprihvatljiv i ukazao da vozom putuju visoki zvaničnici Srbije koji nemaju dozvolu za ulazak na Kosovo, prenosi RTK 2. 

"Stoga, ono što je nezakonito i krši državni suverenitet Kosova, treba spriječiti. Ovaj voz je provokacija i kosovske vlasti treba da preduzmu neophodne zakonske mjere kako bi spriječile njegovo kretanje", napisao je Tači na Facebooku. 

Specijalne jedinice kosovske policije provjeravaju prugu na sjeveru Kosova, poslije objavljivanja snimka na kojem se vidi kako nepoznate osobe postavljaju mine uz šine, kao i prijetnju da je eksploziv namijenjen vozu koji je iz Beograda krenuo ka Kosovskoj Mitrovici, potvrđeno je u kosovskoj policiji.