BIH

Čeverodnevni aranžman Fergusonovih: Posjete Čavljaku, Mostaru, Počitelju, Kravicama i šetnja Sarajevom

Kako britanski ambasador u BiH s porodicom uživa u bh. ljepotama

A. Du.

14.1.2017

Britanski ambasador u BiH Edvard Ferguson (Edward), koji je poznat po čvrstom stavu kada je riječ o jačanju države na njenom EU i NATO putu, ovih dana je otkrio svoju drugu stranu -istinskog poštovaoca prirodnih Ii kulturno-historijskih ljepota BiH.

Naime, Ferguson je zajedno s ekipom interneta magazina "Balkanvibe.com", proveo dan na popularnom izletištu Čavljak nadomak Sarajeva. S njim je bila i njegova supruga Kerolajn (Caroline), kćerkica Mimi, te kućni ljubimac, jorkširski terijer Fadž (Fudge) Uz dozvolu Britanske ambasade, "Avaz" prenosi Fergusonove dojmove o bh. prirodnim i kulturnim biserima.

Šarm Sarajeva

-Prepun historije, a pristupačan - bio je komentar Karoline na čari Čavljaka. Kako je izvijestio ovaj magazin, Fergusonovi su se složili da ono što Sarajevo čini posebnim i savršenim za kraći boravak jesu "njegova sićušnost i šarm". 
Do preseljenja u Sarajevu 2014, kako se navodi, Fergusonovi su u Sarajevu ugostili mnoge prijatelje i članove porodice.

Dok su pješačili duž planinarske staze s ekipom navedenom magazina razgovarali su o BiH, te njenom ponudom. Evo kakav su četverodnevni aranžman Fergusonovi preporučili za svakog onog ko želi uživati u ljepotama BiH.

1. DAN:  - Kada dođete u Sarajevu, prvo šta treba uraditi, nakon smještanja, jeste šetnja starim gradom, Baščaršijom. Neizostavno popijte kafu u ovom dijelu grada dok gledate ljude kako šetaju, a onda se popnite na Žutu Tabiju radi nevjerovatnog pogleda na Sarajevo - preporučuju Fergusonovi.

2.DAN: - Odlazak u Mostar, gdje treba posjetiti jezgru starog grada, koja je pod zaštitom UNESCO-a, te Stari most. Obavezna vožnja prema Blagaju e posjeta Derviškoj tekiji, gdje za ručak imate odličnu pastrmku. Potom sliejdi posjeta historijskom gadiću Počitelj, te vodopadima Kravice, Nijagarama BiH - navode Fergusonovi.

Posjete muzejima

3.DAN: - Vrijeme je za obilazak Sarajeva uključujući Zemaljskom, te Historijskom muzeju. Za ručak, vjerovatno ćevape, zaštitni znak lokalnih jela - kažu Fergusonovi. Navode da njihova djeca, a imaju ih troje, često idu na kupanje na Ilidžu, šetaju do Vrela Bosne ili posjećuju zoološki vrt Pionirska dolina. A navečer, njihovi roditelji, idu na večeru na svoja omiljena odredišta a to su restorani "Kod Kibeta", "Dveri", "Četiri sobe gospodđe Safije" ili "Mala kuhinja".

4. DAN: Posljednje odredište prije leta jeste Čavljak ili Trebević, preporučuju bračni par Ferguson.