VIJESTI

Domljan: Stopa pasivnosti bh. društva 69 posto, samo je u Palestini gore!

Dok iz Direkcije za ekonomsko planiranje o perspektivama BiH 2016.-2018. tvrde da su se počele ostvarivati optimistične projekcije

M. HODŽIĆ

15.1.2017

Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP) BiH, savjetodavno tijelo Vijeća ministara BiH zaduženo za socioekonomsko planiranje razvojne politike naše države, krajem 2015. godine objavila je izvještaj pod nazivom “Informacija o perspektivama BiH 2016.-2018. godine”, koji je ulio optimizam kada je u pitanju ekonomski oporavak naše zemlje. 

Politička stabilnost

Između ostalog, u tom dokumentu, zasnovanom na zvaničnim statističkim podacima, navedeno je da se u 2016. očekivao ekonomski rast s realnom stopom od 3,1 posto, rast stranih investicija od 9,6 posto, a istaknuto je i da se očekuju pozitivna dešavanja na tržištu rada. Slične projekcije odnose se i na 2017., odnosno 2018. godinu.

S obzirom na to da je 2016. već iza nas, odgovorne u DEP-u pitali smo jesu li se projekcije počele ostvarivati i u kojem obimu. Ističući da je ovaj dokument do sada više puta revidiran, iz DEP-a su odgovorili da je veći dio pretpostavki ostvaren u 2016. godini. 

rast-placa  investicije-2008-do-2018uvoz-izvoz-2

Faksimili dijelova DEP-ove “Informacije o perspektivama BiH 2016.-2018. godine”

Tvrde tako da procjena ekonomskog rasta u BiH od tri posto nije preoptimistična s obzirom na nisku polaznu osnovu u smislu nižeg životnog standarda u BiH, a da su se procjene rasta BDP-a iz dokumenta pokazale validnim. 

- Što se tiče tržišta radne snage, u avgustu 2016. godine nastavljen je rast broja zaposlenih u BiH od 1,7 posto u poređenju s istim mjesecom 2015., što je nešto više od projiciranog rasta broja zaposlenih od 1,5 posto godišnje - rekli su nam iz DEP-a:

Dodaju da je u 2016. godini bh. privreda bilježila povećanje zaposlenosti kao i prihoda od direktnih i indirektnih poreza, te privredni kao i rast izvoza.
 
- Ovaj trend će se nastaviti ako se nastavi s provođenjem strukturnih reformi i održi politička stabilnost. Važno je da istovremeno ne dođe do pada privredne aktivnosti u regiji i na evropskim tržištima od kojih zavisi bh. izvoz - kazali su iz DEP-a, naglašavajući da, što se tiče investicija, zemlje u tranziciji bilježe pad direktnih stranih ulaganja, što se ogleda kako na zemlje u okruženju tako i na BiH.

Nezaposlenost i neaktivnost

S druge strane, ekonomski analitičar Vjekoslav Domljan smatra da je “slabo” išta ostvareno od projekcija iz izvještaja DEP-a koje se odnose na 2016. Domljan ističe da je sve što se tiče rasta koji je ispod šest, odnosno sedam posto, neprihvatljivo za BiH iz više razloga, a prvi je ogromna nezaposlenost i neaktivnost. 

Također, potcrtava da trenutno nema nikakvog nagovještaja da bismo mogli imati takvu stopu, s obzirom na to da ne postoje programi, vizije, strategije ekonomskog razvoja, izvoza, zapošljavanja i slično.

- Mi bismo samo po osnovu smanjenja nezaposlenosti i neaktivnosti trebali imati stopu rasta od tri do četiri posto. Stopa pasivnosti bh. društva je 69 posto. Samo palestinski teritorij je tu gori od BiH. Posebno je težak položaj žena u ruralnim sredinama, u radno sposobnom dobu, gdje njih ima oko 500.000 neaktivnih - kazao je Domljan.

Kako olakšati poslodavcu 

Domljan ističe da je u BiH najgore to što nije provedeno rasterećenje rada, a što je ključna stvar Reformske agende.  On smatra da je nelogično opterećivati nešto čega imamo u izobilju, a to je radna snaga. 

- Treba rasteretiti rad, a opteretiti potrošnju i imovinu i onda će poslodavcu biti lakše zaposliti. Ovako on mora za 100 KM plaće dati još skoro 100 KM na ime poreza, doprinosa i parafiskaliteta. Kad bismo to oborili na 40 posto, to bi bilo stimulativno poslodavcima da počnu zapošljavati, do tada oni to neće raditi - dodao je.

Bez pravne države nema stranih investicija

Domljan napominje da ambijent u BiH ni što se tiče stranih investicija nije povoljan niti će biti sve dok koliko-toliko ne bude funkcionirala pravna država.
 
- Ako je pravni sistem loš, pristup kapitalu vrlo težak, a nameti veliki, naravno da će biti vrlo teško obavljati ekonomsku aktivnost - istakao je Domljan.