GLOBUS

Izraelci zabrinuti: Održan tajni sastanak, Tel Aviv ima razloga da strahuje od Donalda Trumpa

Curenje povjerljivih informacija

The Independent

14.1.2017

Izraelski zvaničnici zabrinuti su da bi dijeljenje povjerljivih informacija sa američkim obavještajnim službama u budućnosti moglo naškoditi Izraelu.

Naime, Izraelci strahuju da bi neko iz administracije novog predsjednika SAD Donalda Trumpa mogao odati izraelske tajne Rusiji, a onda i Iranu.

Američke obavještajne agencije imaju pristup najvećim izraelskim tajnama u posljednjih 15 godina i njihove agencije izuzetno dobro sarađuju.

Međutim, dolaskom Donalda Trumpa u Bijelu kuću situacija se mijenja.

Izraelci strahuju da bi pro-ruska administracija Donalda Trumpa mogla ugroziti i predati neke tajne Rusiji, čiji je najbliži saveznik Iran, koji je s druge strane najveći neprijatelj Izraela.

Kako javljaju izraelski mediji održan je tajni sastanak američkih i izraelskih obavještajnih službi, na kojem je bilo riječi o povezanosti Trumpa sa Rusijom.

Izrael i Rusija imaju solidne odnose, ali su daleko od prijateljskih, pa Izraelci vjeruju kako bi Moskva odmah svom savezniku Iranu odala izraelske tajne, ukoliko dođe u njihov posjed, a to je nešto što zvanični Tel Aviv po svaku cijenu želi spriječiti.