GLOBUS

Njemačka: Desničari spremali napad, uhapšeni zbog 155 kilograma eksploziva

Uhapšena dva mladića

(E. Ma.)

14.1.2017

Njemačka policija je u mjestu Lautereken pronašla 155 kilograma eksploziva, zbog čega je uhapsila dvije osobe koje su povezane s desničarskom scenom.

Protiv dvojice mladića starih 18 i 24 godine bit će podignuta optužnica zbog kršenja zakona o posjedovanju eksploziva i pripremanju terorističkog napada.

Oni su uhapšeni prije dvije sedmice, ali je danas objavljena ta informacija.

Državno tužilaštvo trenutno provjerava informacije prema kojima 18-godišnji uhapšeni ima veze sa terorističkom grupom "Old skul sosajeti" , piše nemački "Spiegel"

Tokom saslušanja dvojice uhapšenih, jedan od njih je i spomenuo sastanak te terorističke grupe, koji je navodno održan još tokom ljeta. 

Tada je jedan od učesnika tog sastanka rekao da bi u Njemačkoj "trebalo nešto uraditi" i upitao da li za njega može da bude osigurano 250 kilograma eksploziva. 

Smatralo se da je ta teroristička organizacija razbijena nakon što je u maju 2015. godine u Bavarskoj i Lajpcigu više članove te organizacije uhapšeno. 

Tokom saslušanja su dvojica uhapšenih negirali da su planirali teroristički napad, da je pronađeni eksploziv bio namjenjen za privatnu upotrebu, a sebe su nazvali "vikend pirotehničarima". 

Prilikom pretresa porodičnog stana 18-godišnjaka, policija je pronašla eksplozivnu napravu koju je sam napravio, više od 150 kilograma ilegalnih pirotehničkih sredstava i eksploziva, kao i neo-nacističke simbole. 

Drugi osumnjičeni ima 24 godine, a on je poznat od ranije policiji zbog kršenja zakona o posjedovanju eksploziva i kod njega je pronađena desničarska literatura.