VIJESTI

Snježne padavine izazvale velike probleme na putevima BiH

Informativni centar BIHAMK-a

Redakcija

13.1.2017

Snijeg pada na području zapadne i sjeverozapadne Bosne, a zbog niskih temperatura iz BIHAMKA upozoravaju vozače na moguću poledicu na kolovozu, posebno na dionicama u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima.

-Na dionicama koje prolaze kroz usjeke skrećemo pažnju na odrone kamenja na kolovoz. Magla i niska oblačnost mjestimično smanjuju vidljivost. Putne službe intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, a mi apelujemo na vozače da vožnju prilagode uslovima na putu i podsjećamo da je posjedovanje zimske opreme obavezno za sve kategorije vozila – stoji u saopćenju BIHAMK-a.

Zbog čestih saobraćajnih nezgoda i izraženih oštećenja, ne preporučuje se kretanje magistralnim putem M-14 Srbljani-Bosanska Krupa. Vozači mogu koristiti alternativni pravac R-402 Cazin-Stijena-Ljusina. Zbog najavljenih obilnijih padavina, apeluje se na vozače da na put ne kreću bez odgovarajuće zimske opreme, koja je i zakonski obavezna za sve kategorije vozila.

-Zbog loših vremenskih uslova u Crnoj Gori, granični prelaz Deleuša (Bileća-Nikšić) zatvoren je za teretna vozila. Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj na graničnom prijelazu Izačić zabranjen je saobraćaj za teretna vozila sa prikolicom i šlepere. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta - kazali su iz BIHAMK-a.

Radovi na području Hrvatske i dalje su aktuelni na graničnim prelazima Bosanski Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja, tako da se na ovim prelazima tokom dana saobraća usporeno.