BIH

Nasilje: Kad se brak i veza pretvore u pakao

Zašto žene godinama šute i trpe psihičko i fizičko maltretiranje

Dž. BULBUL

14.1.2017

Zlostavljanje žena u braku i vezama decenijama je prisutno u bh. društvu, a sudeći prema sve učestalijim slučajevima, naše policijske agencije i nadležne institucije nisu ni blizu toga da suzbiju ovu pošast. 

Strah i prijetnje

Prema mišljenju stručnjaka, većina zlostavljanih žena prešutjet će nasilje zbog straha ili prijetnji partnera, kao i zbog osjećaja poniženosti i stida. One godinama između četiri zida trpe uvrede, udarce, šamare, prijetnje oružjem...

Policajci u skoro svakoj smjeni imaju po najmanje jedan ovakav slučaj, koji su sve, ali ne bračne svađe, kako to nasilnici često žele predstaviti kada im pozvone na vrata. Žrtve u dosta slučajeva stanu na stranu nasilnika te ga brane i opravdavaju pred policajcima, koji sa mjesta događaja odlaze neobavljenog posla. Zlostavljane žene sebi na taj način produžavaju agoniju. 

Žene žrtve često ostaju u bolesnim vezama i brakovima, jer u zlostavljaču vide hranitelja porodice i jedini izvor prihoda, tako da mu se ne usuđuju suprotstaviti zbog ekonomske ovisnosti. 

Traže opravdanja

I dok žene neprestano traže opravdanja za fizičko ili psihičko maltretiranje, nasilje kulminira, a brojni slučajevi dokaz su da neke od njih podlegnu zbog teškog premlaćivanja, budu izbodene nožem ili izrešetane hicima iz vatrenog oružja.

Iz vladinih institucija i nevladinih organizacija apeliraju na zlostavljane žene da prekinu šutnju i prijave nasilnike policiji, ali se to veoma rijetko dešava. Veoma je mali i procent nasilnika koji prekinu maltretiranje, ona se, naprotiv, pojačavaju s godinama i postaju sve brutalnija. 

Stav neuropsihijatra Abdulaha Kučukalića

abdulah-kucukalic-123

Kučukalić: Nasilje u ljubavnim vezama postali svakodnevnica

Neuropsihijatar Abdulah Kučukalić tvrdi da je nasilje u ljubavnim vezama, nažalost, postalo svakodnevica. Kaže da ga ovaj socijalni problem u našem društvu, koji nerijetko ima i tragične posljedice, mnogo zabrinjava. 

- Radi se o vezama i brakovima koji nemaju emocionalnu potporu. U pitanju su površna poznanstva, jer se često dešava da prije veze ili braka i ne upoznamo partnera kako treba. Obično se radi o vezama iz koristi, jer se jedna strana želi izvući iz teške materijalne situacije pa smatra da će je ta veza spasiti. S druge strane, postoje situacije kada partner želi imati samo nekoga da ne bi bio sam, odnosno samo želi seksualnog partnera - pojašnjava Kučukalić.

On kaže da takve veze nemaju budućnost i perspektivu, a nasilje se prije ili kasnije pojavi. Kučukalić je podvukao da je teška finansijska situacija najčešći razlog konflikata u vezama.

- Prvo počnu svađe, psihičko zlostavljanje, koje s vremenom preraste u fizičko, a nerijetko se neko, nažalost, i tragično završi. Još veći problem nastane kada ti partneri dobiju dijete. Ono je, nažalost, u startu neželjeno. Zato apeliram da se žene ne vežu za pogrešne osobe, da ne ostaju u lošim vezama, pogotovo ako trpe bilo kakvo nasilje, da prijave policiji ili se makar nekome povjere - rekao je Kučukalić.

 Riječ psihologinje Anele Hasanagić

anela-hasanagic-2

Hasanagić:BiH nema uređen sistem zaštite žena od nasilnih partnera

 

Ugledna profesorica psihologije Anela Hasanagić smatra da Bosna i Hercegovina, kao društvo, u cijelosti još pripada tradicionalnom, patrijarhalnom tipu društva. Psihologinja tvrdi da ćemo, nažalost, još naći razumijevanje da je nasilje muškarca nad ženom nešto što treba skrivati od drugih te, samim tim, i ne tražiti pomoć. 

- Nažalost, naše kćerke se tako odgajaju i to je nešto što se prenosi s koljena na koljeno. Evidentno je, međutim, da preventivnim djelovanjem moramo uraditi mnogo. Prije svega promijeniti svijest žena i djevojaka da nijedan oblik nasilja nije prihvatljiv, ali u isto vrijeme ojačati institucije koje treba da stanu u zaštitu žena koje trpe nasilje. 

Mnogi se iznenade da se žene, žrtve nasilja, vrate svojim muževima nasilnicima i da nastavljaju da trpe isto još godinama poslije toga - pojašnjava Hasanagić.

Profesorica kaže da BiH nema uređen sistem zaštite žena od nasilnih partnera. 

- Postoji svega nekoliko sigurnih kuća, koje utočište pružaju samo na određeni vremenski period. Nakon što taj period prođe, žena se mora vratiti negdje, a to negdje je najčešće svom partneru - navela je Hasanagić. 

Ona je naglasila da se, osim podizanja svijesti o tome da nijedan oblik nasilja nije dozvoljen, s druge strane mora stvoriti okruženje koje će pružiti podršku takvom stavu. Tako bi one žene koje ukažu na problem, zaista osjetile tu zaštitu do kraja, a ne samo polovično i na nekoliko sedmica.