LIFESTYLE

Otvaranje grobnice Isusa Krista prvi put u 500 godina donijelo još jedno otkriće koje je šokiralo istraživače

Niko ne zna objasniti ovaj slučaj

Al. Ti.

13.1.2017

Grobnica za koju se vjeruje da je mjesto gdje je Isus Krist položen otvorena je po prvi put u nekoliko stoljeća.

Decenijama arheolozi i teolozi su vodili debate da li je Crkva Svetog groba u Jerusalemu mjesto gdje je Isus Krist sahranjen i kasnije uskrsnuo nakon što je razapet.

Grobnica je zapečaćena u mermer kako bi se spriječile krađe.

Tokom godina ova crkva je bila toliko puna oštećena i ponovo sagrađena da mnogi stručnjaci sada smatraju da li je grobnica i premještena, piše Independent.

Podizanjem mermernog poklopca grobnice po prvi put u 500 godina, istraživači su otkrili policu gdje se mislilo da je Isusovo tijelo postavljeno, piše Mirror.

Također je otkrivena i druga siva mermerna ploča, koja je ranije bila nepoznata istraživačima, koji na sebi ima ugraviran križ, za kojeg se vjeruje da su ga isklesali križari u 12. stoljeću.

Arheolog Fredrik Hiebert, partner u cijelom projektu je kazao kako je nevjerovatna stvar kada su skinuli prvi sloj prašine i pronašli drugi komad mermera.

- Ovo je bio siv mermer, a na desnoj strani bio je upisan križ. Nismo imali pojma da se nalazi tamo - rekao je on i dodao:

- Ovo sveto mjesto je toliko puta bilo uništeno u požarima, zemljotresima i provala u proteklom stoljeću, tako da je ovo još nevjerovatnije otkriće.