VIJESTI

Dodik: Vjerovatno je nekom pripadniku Al Kaide lakše ući u Ameriku, nego meni

Predsjednik RS neće biti prisutan na inauguraciji Donalda Trumpa

(Nezavisne)

12.1.2017

Milorad Dodik, predsjednik RS, obavijestio je danas organizatore svečanosti povodom inauguracije novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trumpa, da je morao da otkaže najavljeni dolazak u Washington, jer još nije dobio vizu za ulazak u Ameriku.

- Predsjednik RS je zahvalio na pozivu koji je primio da učestvuje u svečanosti povodom inauguracije novoizabranog predsjednika SAD Donalda Trampa. Sam put iziskuje više dana za pripremu, a nedobijanje vize je onemogućilo da se iste blagovremeno učine - saopćeno je iz Kabineta predsjednika RS.

On je, uz izraze zahvalnosti, prenio i očekivanje da će se s ljudima iz nove administracije predsjednika Trumpa sresti u najskorije vrijeme i da odgađanje susreta iz navedenih razloga neće spriječiti izgradnju konstruktivnijih odnosa i boljeg razumijevanja, navodi se u saopćenju.

- Nisam još dobio vizu za odlazak u SAD. Mene niko ništa nije obavijestio, ne znam da li je ili nije odbijena. Uglavnom, suviše je kratko vrijeme da bih sada potvrdio avionske karte, da ih uplatim, da rezervišem hotel. Ide još ljudi sa mnom, to nije mali novac, nisam mogao da prihvatim da se to sve plati, a s neizvjesnošću dobijanja vize. A, sa druge strane, da zbog toga trpi budžet RS. Sad mi je žao što sam uopšte podnio zahtjev za vizu - kazao je Dodik "Nezavisnim".

On ističe da vjeruje da će s novom administracijom imati bolji kontakt.

- Što se tiče ovog trenutka, nisam htio da trgujem s interesima RS, i to nekima u Ambasadi SAD u Sarajevu nije odgovaralo, i zato sam 15 dana čekao vizu, što je nevjerovatno. Vjerovatno je nekom pripadniku Al Kaide lakše ući u Ameriku, nego meni - rekao je Dodik.