SARAJEVO

Počinje s radom Terapijska zajednica za žene ovisnice

Ministarstvo i Kampus realiziraju novi projekt

F. SABLJICA

12.1.2017

Prve ovisnice o narkoticima uskoro bi se trebale useliti u kuću za žene u sklopu Terapijske zajednice Kampus u Rakovici, a u čijem kompleksu već boravi 16 muškaraca koji se uspješno odvikavaju od poroka uživanja opojnih droga.

Spremne sobe 

U izjavi za “Dnevni avaz” direktor Kenan Kestendžić kaže da su već spremne i opremljene prostorije koje će koristiti nove stanarke. 

- One će imati na raspolaganju dvije sobe sa po pet kreveta. Moći će koristiti dnevni boravak, kuhinju i salu za radionice. Za početak, zbog naših kapaciteta, možemo primiti 10 takvih osoba. Već imamo stručni kadar koji će raditi s njima – rekao je Kestendžić.

Da bi se ovisnice uselile u Kampus, potrebno je da se još završe zakonske procedure koje moraju proći Skupštinu KS. 

- Kako bismo im što više olakšali boravak kod nas, za njih ćemo organizirati razne art radionice, sportska druženja, a bit će angažirane i na uređivanju okoline oko Kampusa. Imamo u planu i da za njih ostavimo dio plastenika koji imamo da tu mogu saditi cvijeće i ono što one požele. Pomoći ćemo im da se snađu – rekao je Kestendžić.

Prema njegovim riječima, ukoliko to žele, ovisnice mogu završiti i obuku za ugostitelja, što bi im, nakon odlaska iz Kampusa, pomoglo da što prije nađu posao i stanu na svoje noge. Bit će uključene i u rad kuhinje, gdje će učiti spremati tradicionalna jela.   

Stručno liječenje

- U kući za žene ovisnice će imati kvalitetno liječenje i bit će pod nadzorom stručnog tima 24 sata dnevno. Ovaj projekt imat će i našu podršku kroz novčana izdvajanja iz budžeta KS. Već planiramo u budžetu za ovu godinu izdvojiti više od 2.000.000 KM – kazala je Amela Dautbegović, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS. 

Također, ova ustanova ima na raspolaganju i online savjetovanje, odnosno otvorenu e-mail adresu [email protected], a u funkciji je i telefon 061/675-557, na koji se ovisnici mogu javiti i zatražiti pomoć. 

Bave se poljoprivredom 

U Terapijskoj zajednici nemaju zaposlenih čistačica tako da su njeni stanari zaduženi za održavanje higijene. No, to nije jedino što oni rade. Na proljeće, kako bi razvili radnu naviku, u plastenicima siju paprike, paradajz... Na imanju postoji i 200 stabala krušaka i jabuka.