BIH

Kusturica je u Banjoj Luci trebao spomenuti i nirnberški proces!

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko za "Avaz"

A. Du.

12.1.2017

Razgovarao: Amil DUČIĆ  

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko) po povratku sa zimskog odmora dao je za "Avaz" intervju u kojem je pojasnio svoju izjavu koja je u javnosti protumačena na način da obilježavanje 9. januara u RS upoređuje s obilježavanjem osnivanja NDH. 

To je bio razlog da pojedine organizacije i javne ličnosti zatraže njegovo izvinjenje. a iznesene su i ocjene da ga Vijeće sigurnosti UN-a treba hitno opozvati. 

Porodična okupljanja

- Osnovna poruka u mojoj izjavi nije bila poređenje 9. januara s danom osnivanja NDH, već da se prekine s retorikom okrenutom ka podjelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njeni građani mogu obilježavati tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva. Tokom obilježavanja 9. januara bila su isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati. Povrh toga, Ustavni sud tri puta je donio odluku o ovom datumu. Kao i u svakoj državi, tako su i u BiH odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće, bez obzira na to sviđalo se to nama ili ne - izjavio je Incko.

Što se tiče samog praznika, Incko je dodao da je „to kao u porodici, najljepša porodična okupljanja su ona koja svi članovi porodice mogu slaviti i u kojima svi mogu učestvovati i ona najduže ostaju u sjećanju". 

Strani mediji sa žestinom su izvijestili o događaju u Banjoj Luci. Kako ste ga Vi doživjeli?

- Moja potpuna, kristalno jasna i dosljedna podrška autoritetu i integritetu Ustavnog suda BiH i njegovim konačnim i obavezujućim odlukama dobro je poznata i nedvosmislena. Ustavni sud BiH odlučio je o pitanju je li 9. januar kao dan RS u skladu s Ustavom. Sud je poništio rezultate referenduma o danu RS s obzirom na to da je referendum proveden na osnovu odluke za koju je Sud utvrdio da nije u skladu s Ustavom te je u suprotnosti s nalogom koji je Sud utvrdio u svojoj privremenoj mjeri. 

Uzimajući u obzir sve ovo, može postojati samo jedan stav, a to je da Ustav BiH, uključujući i odluke Ustavnog suda, mora biti poštivan. Tu nema biranja. Entiteti su pravno uspostavljeni i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Stoga se ovdje ne radi o entitetskim praznicima, nego se radi o poštivanju Ustava i vladavine prava. 

Reditelj Emir Kusturica spominjao je "ilegalni austrijski sud" u kontekstu današnjeg Haškog tribunala, a Vas je uporedio s Benjaminom Kalajem, guvernerom tadašnje države. Kako gledate na ove javno izrečene opaske? 

- Kusturica ima pravo na svoje političke stavove bez obzira na to koliko bizarni oni bili. Trebao je kao paralelu spomenuti nirnberški proces, koji je omogućio Njemačkoj da se suoči sa svojom prošlošću i postane jedna od najboljih država u Evropi, u kojoj sada žive stotine hiljada vrijednih građana s Balkana. Tim suđenjima također su predsjedavali "stranci". Ali, prema mom mišljenju, Kusturica je daleko bolji filmski režiser nego politički analitičar. 

Vladavina prava

Možete li prokomentirati uvlačenje Oružanih snaga u sve ovo?

- Očekujem od nadležnih institucija u BiH, uključujući i Ministarstvo odbrane BiH, koje je već najavilo provođenje istrage, da riješe ovo pitanje. I pozivam ih da to učine efikasno i temeljito. Odbrambene strukture BiH, kao i sve druge institucije ove zemlje, moraju poštivati vladavinu prava, a posebno Ustav BiH i zakonodavstvo iz oblasti odbrane. Ništa manje ni više od toga.

A je li ovo generalna proba za Dodikovo dalje pokazivanje mišića na političkoj unutrašnjoj i međunarodnoj sceni usmjereno ka postepenom osamostaljenju RS? 

- Još jednom ću ponoviti da je BiH međunarodno priznata država čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zagarantirani međunarodnim pravom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Prema tom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Ustavna struktura BiH može se mijenjati samo putem amandmanske procedure utvrđene Ustavom BiH. Nikakav papir političke stranke ili politička izjava ne mogu promijeniti te činjenice.

Čekaju li nas nove krize, s ovakvim početkom 2017.? 

- Pred Bosnom i Hercegovinom stoji niz izazova, u to nema sumnje, a retorika koju smo već čuli u ovoj godini nije ohrabrujuća.

Bez obzira na to, uvjeren sam da je još uvijek moguće promijeniti situaciju u BiH i da 2017. godina, koja nije izborna godina, može biti bolja od 2016. BiH je dobila upitnik Evropske unije i to je izuzetna prilika za političke lidere da učine nešto što će poboljšati svakodnevni život građana. Sve stranke su potpisale i obavezale se na provođenje evropskog programa. Ova godina, 2017.,  prilika je da to i dokažu.

Stoga, pozivam sve političke, društvene i vjerske lidere u BiH da se suzdrže od negativne politike, poteza i retorike okrenutih ka podjelama i poduzmu sve što mogu kako bi ova zemlja funkcionirala u korist svih njenih građana. 

Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje

Je li ovo generalna proba za Dodikovo daljnje pokazivanje mišića na političkoj unutrašnjoj i međunarodnoj sceni usmjereno ka postepenom osamostaljenju RS? 

- Još jednom ću ponoviti da je BiH međunarodno priznata država čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zagarantirani međunarodnim pravom i Dejtonskim mirovnim sporazumom. Prema tom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Ustavna struktura BiH može se mijenjati samo putem amandmanske procedure utvrđene Ustavom BiH. Nikakav papir političke stranke ili politička izjava ne mogu promijeniti te činjenice. 

Iz Nikolićevih izjava treba uzeti samo da RS ne može bez BiH

- Primijetio sam da u Banjoj Luci nije bio premijer Aleksandar Vučić, a došao je predsjednik Tomislav Nikolić. Iz njegovih izjava izvukao bih onu u kojoj je rekao da ne može biti RS bez uspješne BiH. On je, također, podržao teritorijalni integritet BiH - izjavio je Incko.