REPUBLIKA SRPSKA

Najbolji farmeri iz Zelenog Jadra prestali proizvoditi mlijeko

Zbog loše saradnje s Veterinarskom stanicom

S. SMAJLOVIĆ

12.1.2017

Najbolji proizvođači mlijeka na području srebreničke općine Fadil (62) i njegov sin Damir (32) Jusufović iz Zelenog Jadra kod Srebrenice prestali su proizvoditi mlijeko i isporučivati ga kupcu u Gradačcu, a time su, kako kažu, ostali bez dobrog primanja od kojeg su izdržavali svoje porodice.

Česte bolesti 

U tri štale, koje su sagradili vlastitim sredstvima, uzgajali su više od 20 muznih krava i isto toliko teladi i junica za reprodukciju. Prije nekoliko dana prestali su proizvoditi mlijeko, a krave, telad i junice prodaju.

Kako kažu, glavni razlog što su prestali s proizvodnjom mlijeka je nedobivanje mliječnih kartona za muzne krave i čest dolazak veterinara Veterinarske stanice Srebrenica i općinskog veterinarskog inspektora Asmira Mujčinovića, koji za vakcinisanje i liječenje stoke „skupo naplaćuju i pišu prekršajne kazne“.    

- Veterinari Veterinarske stanice u Srebrenici nisu stručni za liječenje stoke na ovoj općini, što je uzrok česte pojave zaraznih bolesti kod sitne i krupne stoke. Također, nisu stručni ni kod osjemenjavanja krava, koji proces ponavljaju po nekoliko puta. Stoga su farmeri s ove općine prinuđeni dovoditi veterinare iz susjednih općina. Veterinarski inspektor je protiv mene i sina podnio dvije prijave, a Osnovni sud u Srebrenici nas kaznio sa po 2.000 maraka – ističe Fadil.

Nepoštivanje zakona

Mujčinović kaže da Jusufovići ne poštuju zakon i ne dozvoljavaju veterinarima i inspektorima ulazak u njihovu farmu. 

- Prekršajne prijave je potvrdio i sud, što govori da smo u pravu – naglašava Mujčinović.

Dobri i vrijedni ljudi

Direktor Veterinarske stanice u Srebrenici Mile Janjić kaže za Jusufoviće da su to dobri, vrijedni ljudi i domaćini, ali ne poštuju zakon o veterinarstvu.

- Šteta je što su prestali s proizvodnjom mlijeka. Jer, bili su najbolji proizvođači kvalitetnog mlijeka, dobro zarađivali i solidno živjeli. Oni zakon moraju poštovati i omogućiti pristup veterinara i inspektora u svoje farme, a ne da se to čini uz prisustvo policije - pojasnio je Janjić.