BIZNIS

Wigemark i Ferguson na Drugom forumu o perspektivama razvoja bh poljoprivrede u Livnu

Planirano 10 foruma u BiH

Autor:A. KAMBER

12.1.2017

Nakon Travnika gdje je održan Prvi forum, danas je u livanjskom hotelu Park održan Drugi forum o perspektivama razvoja bh poljoprivrede, od deset planiranih u Bosni i Hercegovini.

Uz domaće i međunarodne stručnjake za poljoprivredu, skupu su se, između ostalih, obratili i ambasador Lars-Gunner Wigemark, šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH i britanski ambasador Edward Ferguson.

Kako je Wigemark istaknuo radi se o velikom projektu EU u BiH, podržanim od strane UNDP i USAID-a.

- Prolazeći danas kroz Livanjski kanton vidio sam nepregledna polja i oranice što je dokaz da vrijedi ulagati u poljoprivredu koja je očigledno ovdje bila zapostavljena. EU je tu da da podršku, a tu su danas i stručnjaci sa kojima će poljoprivrednici ostvariti saradnju. Poljoprivreda u BiH zaslužuje snažniju podršku - kazao je Wigemark.

Britanski ambasador Ferguson istaknuo je važnost rušenja barijera za poljoprivredne proizvode iz BiH, posebno za livanjski sir, koji se već probio na evropsko tržište i kojeg i sam rado konzumira.

Jedan od zanimljivijih izlagača bio je i Eligio Malausa, ekspert na twinning projektu kojeg finansira EU, a izlagali su i profesor sa srarajevskog Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta prof.dr.Mirsad Kurtović, te još nekoliko domaćih i stranih stručnjaka.

Izlagači su govorili o trenutnom stanju bh poljoprivrede, njenim perspektivama, izazovima i mogućnostima koje nudi proces pristupanja EU.

Projekt je nazvan "Naše oranice bez granice" što simbolično ukazuje i na evropeizaciju bh poljoprivrede.

U sklopu programa prikazan je i filma o bh poljoprivredi te priređen i informativno-edukativni sajam, na kojem su se kao izlagači pojavili partneri u projektu UNDP BiH, USAID/Swedwn, FARMA II, Udruženje poduzetnika i poslodavaca Žepče i Farmafit-Fabrika stočne hrane Rapić iz Gradiške.

Također su poljoprivrednici i drugi zainteresirani imali priliku da se konsultuju i posavjetuju sa domaćim i stranim stručnjacima o poljoprivrednoj problematici i poslovanju.