VIJESTI

Prekinuta sjednica Doma naroda, nema saglasnosti o novom Zakonu PIO/MIO!

Parlament FBiH

A. Du.

12.1.2017

17.33 Sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta je prekinuta jer nije došlo do saglasnosti oko novog Zakona o PIO/MIO. Hrvatski delegati su predložili povećanje općeg boda za izračun visine penzija sa 13,6 na 14,31, što zbog fiskalnih razloga nije prihvatljivo Vladi FBiH. Sjednica će se nastaviti 26. januara.

15:18 Dugotrajna rasprava o novom Zakonu o PIO/MIO između pojedinih delegata najviše se vodi o pravičnosti utvrđenog općeg boda, te o tome da li postojeći zakon ipak nudi više prava od novog.

Šef Kluba Bošnjaka Osman Ćatić (SDA) rekao je da se radi o važnom sistemskom zakonu.

-Bilo je dosta vremena od nacrta do prijedloga zakona da se ovo rješenje popravi, da se reagira. Ravnoteža dostignutih prava upravo jeste vrijednost ovog boda od 13,6. 6.000-7.000 penzionera ima penzije veće od 1.000 KM, dok je više od dvije trećine s najnižim penzijama – rekao je Ćatić uz napomenu da će podržati ovaj zakon.

 - Ovaj zakon smatram pravičnim i korektnim zakonom jer ako bi zadržali sadašnej stanje imali bi rušenje penzijskog sistema što bi bilo tragične za sve penzionere – izjavio je za govornicom Parlamenta ministar Drljača.

14:28  Šef Kluba Hrvata Tomislav Martinović (HDZBiH) kazao je da je ovaj klub uložio 17 amandmana, koje je Vlada sve na telefonskoj sjednici odbacila.

- To je neprimjereno, te govori i o odnosima u koaliciji. Mi nismo krenuli u avanturu da bi rušili ovaj zakona nego da bismo ga popravili. Radi se o sustavnom zakonu. Jučer smo informirani da je na ovom zakonu radio i tim Svjetske banke. Izbacivanje određenih članova nama se čini kao produkt političkog djelovanja. Dobili smo zakon koji je na neki način za naš lošiji – istakao je Martinović, te je dodao:

- Dobili smo pojašanjenje da će mirovine srednjeg sloja stanovništva biti umanjenje za 23 posto. Je li to pametno na neki način kažnjavati sve te ljude? Vrlo je opasno da nas neko pokušava svrstati u neku grupaciju, jer naši amandmani nisu imali nikakve nacionalne predznake. Ili ima nešto što se iza brda valja ili smo u nekoj kolektivnoj zabludi. Najgora stvar će biti da će kao posjedica ovog zakona doći do animoziteta u društvu – rekao je Martinović poručivši da se treba razmotriti vrijednost općeg boda.

13:54 Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača (SBB) delegatima je predstavio novi Zakon o PIO/MIO koji je rezultat reforme penzijskog sektora, kazavši da je usvajanje ovog zakona nužnog zbog ogromnih problema u penzijskom sistemu te činjenice da je odnos penzionera i radniika sveden na 1:1,1.

- Ukoliko se ništa ne promijeni očekujemo veći broj penzionera od radnika. Ovaj zakon će prvestveno osigurati stabilnost i redovnost isplate penzije. Uvodi se novi načun obračuna penzija te trezorsko poslovanje. Nije došlo do potrebnog broja godina staža te starosne dobi za dobijanje penzija. Učešće u odbrani države imat će značajniji utjecaj u obračunu penzije – rekao je Drljača.

Drljača je rekao da se uvodi novi sistem utvrđivanja penzija kroz formulu tako da se visina penzija bazira na stažu oisguranja i uplaćenim doprinosima.

- Ko je više izdvajao imat će veću penziju. Tako da se automatizmom dolazi do veće pravičnosti. Ako je neko 40 godina radio i imao prosječnu plaću ostvarit će 40 bodova pomnoženo s općim bodom od 13,6 imat će penziju od 544 KM. Vrijednost općeg boda se suklađuje prema procentu porasta prosječne bruto plaće. Penzije se usklađuju prema procentu troškova života – kazao je Drljača.

Dodao je da je ovim zakonom predviđeno trezorsko poslovanje, gdje bi se svi prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje slijevali na jedan "budžetski račun" iz koga bi se do petog u mjesecu Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje doznačavala sredstva potrebna za isplatu penzija.

- Takav pristup bi s jedne strane osigurao veću transparentnost u trošenju javnih sredstava i stabilnost isplate penzija, a s druge strane koristi bi imao i sam budžet Federacije, jer bi praktično poboljšao svoju likvidnost budući da se značajna sredstva od doprinosa na dnevnom/mjesečnom nivou ubiru od doprinosa. Napominjemo da je Zakonom predviđen rok od najduže dvije godine za uspostavu trezorskog poslovanja – kazao je Drljača.

Naglasio je da pravo na starosnu penziju ima osiguranik kada navrši 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja, odnosno najmanje 20 godina penzijskog staža ili kada navrši 40 godina staža osiguranja bez obzira na godine života.

13:06 Predsjednik Kluba Srba Slaviša Šućur (SDP) predložio je  se u dnevni red uvrste rasprava i zaključci i procesu privatizacije velikih kompanija nakon što je u medijima probematizirana priprema prodaje BH Telecoma i HT-a Mostar.

- Ono što izaziva zabrinutost je transparentnost u cijelom ovom procesu. Problem što i nemamo definisano javno i opće dobro te šta to može biti predmet privatizacije. Ne bismo trebali napraviti korak dalje dok se ne urade novi zakoni – kazao je Šućur.

On je predložio zaključke prema kojima se zadužuje Vlada da zaustavi sve procese privatizacije do usvajanja novog zakona o privatizaciji i zakona o općem dobru, te da ih uputi u roku od 60 dana u proceduru.

Nakon konsultacije s šefovima klubova predsjedavajuća Doma Lidija Bradara (HDZ) je rekla da ovi zaključci neće biti stavljeni na dnevni red današnje sjednice, već da će se o tome rapravljati na narednoj sjednici koja će se održati 26. januara.

Na prijedlog Bradare izglasano je da se na sjednici raspravlja o implementaciji presuda Ustavnog suda o neustavnosti pojedinih zakona. Među njima je i Zakon o javnom RTV servisu FBiH.

12:57 Sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta na čijem dnevnom redu se nalazi Prijedlog zakona o PIO/MIO kojim se propisuje novi način obračuna penzija počela je s gotovo 90-minutnim zakašnjenjem. Početak sjednice obilježila su delegatska pitanja i incijative.

Bošnjački delegat Sanel Mušović (SBB) upitao je da li su u 2017. Istakao je da je nezavisna komisija PSBiH sačinila izvještaj u kojem stoji da se Ministarstvu pravde proporučuje da umjesto odjeljenja KPZ-a Sarajevo u Ustikolini formira KPZ sa sopstvenom upravom jer je ovo odjeljenje ima 90 zatvorenika i zadovoljava kriterije KPZ-a.