VIJESTI

Premijer Novalić primio u posjetu ambasadora Kraljevine Švedske u BiH

Sastanku prisustvovala i sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić

Redakcija

12.1.2017

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, u nastupnu posjetu, ambasadora Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Andersa Hagelberga. Sastanku je prisustvovala i sekretarka Vlade FBiH Edita Kalajdžić.

Sagovornici su istaknuli kako dvije zemlje već imaju dobre odnose i dugogodišnju uspješnu saradnju, ali da ima još neiskorištenog potencijala kojima ona može biti unaprijeđena.

Švedska vlada i narod su tokom godina uložili dosta napora u bh. razvoj, a prema riječima ambasadora Hagelberga, trenutno su u pripremi razvojni projekti za 2017. godinu kojima su planirane investicije u BiH u vrijednosti 16 miliona eura.

Švedski ambasador je istaknuo i tri sektora u kojima će biti provedene planirane aktivnosti, a to su ekonomski razvoj i europske integracije, ljudska prava i demokracija te okoliš i uticaj na klimatske promjene.

Kako je BiH u decembru dobila Upitnik Evropske komisije, kao i da od odgovora bh. vlasti zavisi da li će naša zemlja dobiti status kandidata i otvoriti pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, sagovornici su danas razgovarali na koji način predstavnici Švedske mogu pomoći Federalnoj vladi u izgradnji i razvoju njenih kapaciteta u procesu evropskih integracija.

Pored pomoći stručnjaka EU integracija, razmotrena je i mogućnost obuka državnih službenika o procedurama koje predstoje u narednom, kako je ocjenjeno, veoma bitnom periodu za našu zemlju.

Krajnji cilj provedbe svih ovih aktivnosti je da Bosna i Hercegovina postane punopravna članica Evropske unije.