REGION

Dačić: Još jedan grub napad hrvatske predsjednice na Srbiju

Ministar vanjskih poslova Srbije uputio otvoreno pismo

(E. Ma.)

12.1.2017

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović svojim izjavama još jednom grubo napala Srbiju i poručio da o pitanjima iz prošlosti treba razmišljati "hladnom glavom”.

- Predsjednica Hrvatske, tvrdeći da u Hrvatskoj nema ustaštva i fašizma, izrekla je očiglednu laž. Šta je nego ustaštvo i fašizam kada se u najvećem stratištu Srba, Jevreja i Roma - Jasenovcu, podiže tabla sa ustaškim pozdravom Za dom spremni- upitao je Dačić.

On je u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, ukazao i na činjenicu da su ulice u hrvatskim gradovima ponijele imena ministra u NDH Mileta Budaka, poznatom, kako je podsjetio, po doktrini da srpsko pitanje treba riješiti tako da trećinu pobiju, trećinu pokatoliče i trećinu protjeraju.

Podsjetio je i na proces rehabilitacije vikara ustaške vojske Alojzija Stepinca, podizanje spomenika Miri Barešiću koji je ubio ambasadora Rolovića..

- Hrvatska predsjednica govori o Šešelju, a u svemu ovome direktno učestvuje vlast u Hrvatskoj - napomenuo je Dačić.

On je istakao da svega toga nema ni u jednoj zemlji Evropske unije i da je nezamislivo da se u Njemačkoj ili Austriji bilo gdje čuje ili vidi nacistički pozdrav.

Hrvatska predsjednica se pita od koga se Srbija brani pa nabavlja avione, ali se ne pita koga to Hrvatska hoće da napadne pa nabavlja lansirne rampe, rekao je Dačić.

- Podsjetit ću da je Nezavisna država Hrvatska, nacistička ustaška tvorevina, okupirala dio Srbije do Zemuna, Šapca i Novog Sada, kao i cijelu Bosnu i Hercegovinu - rekao je on.

Dačić je istakao da se u jednom slaže sa predsjednicom Hrvatske - da se treba okrenuti budućnosti, i zato treba dijalogom i hladnom glavom razmatrati pitanja iz prošlosti i tražiti zajedničke interese.

- Srbija je na to spremna, ali nije spremna da trpi uvrede i poniženja - zaključio je Dačić.