VIJESTI

Omerović: Nema konkretnih pomaka u vezi s izučavanjem bosanskog jezika u RS

Ne žele uskraćivati prava drugih na njihov jezik, kulturu, tradiciju i historiju

Fena

12.1.2017

U Republici Srpskoj još se ne nazire rješenje problema izučavanja bosanskog jezika kod đaka bošnjačke nacionalnosti, koji je u tom bh. entitetu prisutan unazad četiri godine.

Predsjednik Savjeta roditelja djece iz Konjević-Polja Muhizin Omerović kaže da se ništa nije promijenilo kada je u pitanju izučavanje bosanskog jezika.

- Nema nekih konkretnih pomaka, osim što se može reći da je problem dignut na nivo Vijeća ministara i da se o ovome raspravljalo. To je jedino pozitivno u zadnje vrijeme u vezi s problemom izučavanja bosanskog jezika i nacionalne grupe predmeta u RS - istakao je Omerović.

Poručuje da roditeljima iz Konjević-Polja i Vrbanjaca ne preostaje ništa drugo nego da nastave proces obrazovanja u improvizovanim edukativnim centrima i pravnu borbu koja, podvlači, ide sporo, jer sudovi u RS odugovlače proces što je moguće duže.

- Mi nemamo drugog izbora osim da nastavimo tu borbu i da se nadamo da će doći do nekog političkog dogovora te da će proraditi svijest ljudi prije tih sudskih presuda - naglašava Omerović.

Dodaje također da roditelji samo traže svoja prava, a ne žele uskraćivati prava drugih na njihov jezik, kulturu, tradiciju i historiju.

- Ovo je definitivno nepoštivanje nas povratnika u RS-u. Nećemo odustati, jer želimo da živimo ovdje i da nas poštuju - poručuje Omerović.