VIJESTI

Reakcija Ministarstva odbrane BiH: 'Nije prekršen nijedan zakon'

Saopćenje za javnost

Redakcija

12.1.2017

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine su učestvovali na proslavi neustavnog dana Republike Srpske u Banjoj Luci, a to je izazvalo brojne reakcije u BiH i regiji. 

Danas je iz Ministarstva odbrane BiH stigla reakcija na događaje od početka sedmice.

U Ministarstvu obrane BiH jučer je održan sastanak, a MO BiH se s time u svezi oglašava saopćenjem koje prenosimo u cjelosti.

- Na sastanku ministrice obrane BiH Marine Pendeš, zamjenika ministra Seada Jusića i Borisa Jerinića, tajnika MO BiH Muhameda Smajića, načelnika ZS OS BiH general-pukovnika Ante Jeleča, zamjenika načelnika ZS OS BiH general-bojnika Mirka Tepšića i general-bojnika Senada Mašovića razgovarano je o događanjima u Banjaluci 8. i 9. januara 2017. godine u kontekstu hronologije aktivnosti MO i OS BiH na istim. 

Na sastanku je utvrđeno kako unutar MO BiH i lanca zapovijedanja OS BiH nije prekršen niti jedan zakonski ili podzakonski propis u navedenom kontekstu, te su se OS BiH potvrdile i očuvale kao zajednička institucija težišno usmjerena na ispunjavanje svojih zakonskih obveza. 

Prisutni su se usuglasili kako na MO i OS BiH ne smiju i ne mogu utjecati dnevnopolitička zbivanja te da menadžment i personal MO i OS BiH ostaje predan ispunjavanju svih planova i ciljeva koji se nalaze pred Institucijom u narednom razdoblju, u svezi održavanja prosperiteta, efikasnosti i jačanja OS BiH, provodeći planove i izvršavajući obveze na domaćem i međunarodnom planu. 

Istaknuta je potreba za analiziranjem postojećih regulativa i procjene njihove svrsishodnosti i okvira koje one daju te potrebnim doradama učiniti ih boljim s manjom mogućnošću nedorečenosti u njihovoj primjeni pri provedbi zadaća OS BiH. 

S obzirom na navedeno, menadžment MO BiH planira održavanje sastanka s članovima Predsjedništva BiH kako bi detaljnije definirali određene procedure i time izbjegli eventualne nesporazume koji iz nedovoljno objašnjenih pravila mogu proizaći - saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.