Kraljica sevdaha iskreno

Hanka Paldum za "Avaz": Ko god folira u životu, igra jednu sezonu i nestane

Objavljeno: 11. 01. 2017 - 21:41 Showbiz » Estrada A A A Times Arial
Hanka Paldum za
Paldum: Najvažnije je biti originalan, iskren, onakav kakav zaista jesi

Na koncertu „Prijatelji i Kemo – Hiljade pahulja bijelih“, koji će drugu godinu zaredom biti održan u zagrebačkoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ u znak sjećanja na Kemala Montena, pjevat će i Hanka Paldum. 

Inicijativu Paule Jusić da se i ove godine oda počast Montenu, Paldum smatra lijepim gestom te s radošću iščekuje 17. januar. U vrlo otvorenom razgovoru za „Dnevni avaz“ Hanka je izrazila žaljenje zbog činjenice da ovakva inicijativa nije pokrenuta u Sarajevu.

Bosna u srcu

- Prošle godine Paula i Đelo Jusić mlađi odlučili su napraviti koncert Kemici u čast. Nažalost, nisam prisustvovala tada, jer sam operirala nogu u Njemačkoj, ali sam s većinom kolega bila na Skypeu i vidjela da je bilo odlično. Pokušavalo se nešto slično organizirati i u Sarajevu, ali, nažalost, niko nije pokazao dovoljno želje i volje. Takav smo mi narod, brzo zaboravljamo sve – smatra Paldum.

Razlog što u Sarajevu nije održan koncert u čast jednom od najboljih kantautora, pjevačica ne traži u nedostatku novca. Naprotiv...

- Nije to nedostatak novca, nego samo ljubavi i želje, a Kemo je to itekako zaslužio. Pjesmom „Sarajevo, ljubavi moja“, koja je ostala antologijska, zadužio je sve ljude kojima je imalo Bosna u srcu. Međutim, nedavno sam razgovarala s čelnim ljudima sa Hayat TV-a koji su pokazali volju da u aprilu u Sarajevu organiziraju koncert u čast Kemi – kaže nam Paldum.

Što se njene karijere tiče, kaže nam da je u planu nova pjesma. O koncertu u Sarajevu ipak je, kaže, teško govoriti u bliskoj budućnosti.

- Nikad nisam radila nasilu. U Sarajevu se uvijek sve dešavalo na nečiju inicijativu, a ja sam to zdušno prihvatala i radila – govori Paldum.

Note i riječi

Kraljica sevdaha dodaje da uvijek pjeva s dušom te da ne zna drugačije. 

- Iz ljubavi sam i krenula u muziku. Osjećam svaku notu i svaku riječ koju izgovorim. Tu ne možeš folirati. Ko god folira u životu, igra jednu sezonu i nestane. Možete glumiti 15 minuta, ali brzo bivate razotkriveni, jer vaša suština i nutrina izađu u nekom momentu. Zato je najvažnije biti originalan i iskren - poručuje Paldum.

Priznaje da se najbolje osjeća među četiri zida.

- Nažalost, to je tako. Voljela bih da je drugačije, ali - govori nam Paldum.

Čovjek bi poludio...

- U ovakvoj situaciji u kojoj se trenutno nalaze ne samo naša država nego i cijeli svijet čovjek bi poludio da ne pronađe neki svoj smiraj. Svi pojedinačno moramo dati doprinos da bismo sebi, a i ljudima oko sebe uljepšali život. No, nažalost, kad vam drugi ne dozvoljavaju da budete onakvi kakvi biste željeli, povlačite se u sebe, patite i osamljujete se – kazala je Paldum.

Borim se da me loše stvari ne dotiču

- Nažalost, čovjek se ponekad povlači u sebe, ne svojom željom, nego se stvari tako nameću. Ipak, u teškim situacijama pronađem unutarnju pokretačku snagu. Vremenom se pomirim s tim, borim se da me loše stvari ne dotiču da bih ostala normalna – iskrena je Paldum.Autor: E. SKENDEROVIĆ
Preporučujemo vam