Palmino ulje nalazi se u stotinama brendova ove kompanije

Teške optužbe: Nutela je karcerogena?

Objavljeno: 11. 01. 2017 - 20:21 Zanimljivosti A A A Times Arial
Teške optužbe: Nutela je karcerogena?
(Foto:Ilustracija)

Proizvođač nutele, bori se protiv optužbi da palmino ulje koje koriste u njihovoj čokoladi i kremu od lješnjaka može da izazove rak.

U maju, evropski organ za kontrolu hrane upozorili su da jedan od sastojaka koji se nalazi u jestivom obliku može da bude kancerogen. Oni su upozorili da čak i umjereno konzumiranje ove supstance može da predstavlja rizik za djecu, dodajući da se ni male količine ne mogu smatrati bezbjednim. 

Palmino ulje nalazi se u stotinama brendova ove kompanije, ali je nutela do sada izazvala najveću buru reakcija kod potrošača. Nekoliko trgovinskih lanaca u Italiji i supermarketa bojkotovali su ove proizvode zbog predostrožnosti. 

Kao odgovor na ove optužbe, "Ferrero" je pokrenuo reklamnu kampanju pokušavajući da ubjedi kupce da su njihovi proizvodi bezbjedni. 

"Ferrero" insistira da zadrži palmino ulje u svojim proizvodima, uprkos optužbama da ono nije bezbjedno, jer kako kažu, riječ je o kvalitetu ne o cijeni. 

Ova supstanca se, kako su objasnili, koristi da bi se dobila jedna glatka tekstura, koju je nemoguće postići korišćenjem drugih ulja. 

­-Pravljenje nutele uz pomoć drugih ulja dovelo bi do zamene originalnog proizvoda, to bi bio korak unazad - rekao je menadžer nabavke u Ferreru. 

Ferrero bi mogao da koristi suncokretovo ulje, ili ulje repice, ali bi to povećalo troškove pravljenja ovog proizvoda za čak 22 miliona dolara, izračunao je Rojters. U "Ferreru" nisu potvrdili ove brojke, jer nisu bili dostupni za komentar. 

Strahovi su nastali jer se jedinjenje iz palminog ulja, kada se u obradi zagrijava na 200 stepeni Celzijusa, postaje štetno po bezbjednost.Autor: (Redakcija)
Preporučujemo vam