BIH

Strahuje se da se ne ponovi 1985., kada je za 48 sati umrlo 10 beba!

Nakon što je sarajevski KCUS ukinuo Neonatološko odjeljenje

A. NUHANOVIĆ

12.1.2017

Vijest da je u Sarajevu za manje od mjesec dana umrlo troje djece izazvala je paniku i strah među roditeljima. Pitaju se šta se dešava u bolnicama iz kojih bi djeca trebala izaći zdrava, a ne mrtva. U strahu su ponajviše od, kako kažu, bolničkih infekcija koje godinama odnose dječije živote. 

Epidemija na Jezeru 

Sarajevski pedijatar Dragan Đokanović, koji je prije nekoliko dana odlučio napustiti Kliniku za pedijatriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, osvrnuo se na sve učestalije napise o smrti djece upravo na klinikama gdje se djeca i rađaju. 

Doktor Đokanović tvrdi da je alarmantno stanje posebno otkako je novi menadžment KCUS-a ukinuo Neonatološko odjeljenje, utemeljeno davne 1985. godine s vrlo jasnim ciljevima - da se smanji smrtnost tek rođene djece. 

Prema Đokanovićevom mišljenju, sada se, kada je Neonatologija ukinuta, stvaraju pretpostavke za novu epidemiju, nalik onoj iz kobne 1985. godine, kada je na Ginekološko-akušerskoj klinici u Sarajevu, na Jezeru, za svega nekoliko dana umrlo 21 novorođenče. 

Prva beba tada je preminula na Pedijatrijskoj klinici. Iste noći preminula je još jedna beba, sutradan još dvije... podignuta je uzbuna. Uzročnik smrti bio je virus koksaki koji napada srčani mišić, a izoliran je na Institutu za biologiju.

- Kada se desila epidemija 1985. godine, od koje je umrlo deset beba u roku od 48 sati, cijela BiH digla se na noge. Tada je smijenjen šef Klinike i uvedene su radikalne mjere. Upravo je ta tragedija upozorenje da sarajevsko porodilište ne smije ostati bez neonatološkog odjeljenja. Nažalost, ja sam posljednji doktor koji je radio na Neonatologiji, u decembru sam dao otkaz. Sada je porodilište bez neonatalnog doktora, a neonatalnu skrb obavljaju pedijatri - neonatolozi s Dječije klinike, koji dolaze s drugog odjeljenja i „pokrivaju“ porodilište. Nisam imao drugog načina, osim otkaza, da upozorim kakve se sve posljedice mogu dogoditi kada porodilište ostane bez ključnog odjeljenja. Sumnjam da se mogu desiti najgore stvari – upozorava dr. Đokanović. 

Navodi da je u periodu kada je epidemija izbila sarajevsko porodilište bilo bez neonatološkog odjeljenja.

- To sada za sve porodilje znači da neće imati stalni kontakt s pedijatrom neonatologom iz porodilišta, koji radi svakodnevno. Svaki dan mijenjaju se doktori, dolaze s drugih odjeljenja. Tako su širom otvorena vrata mogućim infekcijama. Volio bih da nisam u pravu, da me vrijeme demantuje, da se nikad gore ništa ne desi, da ne dođe do tragičnih situacija - kaže dr. Đokanović. 

On je prokomentirao i alarmantan podatak da je prošle godine umrlo 107 beba. 

Opasno zdravstvo 

- Mene to ne iznenađuje, zato kažem da bih posebno sada volio da ne budem u pravu i da taj broj ne bude veći. Međutim, stvorena je situacija da se to može dešavati, i to vrlo često. Jer, bez neonatološkog odjeljenja nema ozbiljne klinike za porodiljstvo. Svoju kćerku, sestru, suprugu nikad ne bih poslao da se porađa na klinici na kojoj nema neonatologije  – kaže dr. Đokanović. 

Zgrožen je i činjenicom da je u posljednjih mjesec dana umrlo troje djece te da ni nakon njihove smrti još nisu gotovi nalazi kako bi se ustanovilo šta je dovelo do tog tragičnog ishoda. Ogorčen je na nebrigu ljekara, na činjenicu da se o tragediji beba šuti, dok zdravstvo postaje sve opasnije po pacijente. 

Hodžić: Ne dao Bog da se ponovi! 

Lutvo Hodžić 1985. je radio kao pedijatar na porodilištu Jezero. Iako je u penziji već 16 godina, u izjavi za “Avaz” prokomentirao je veliki broj smrtnih slučajeva djece u bolnicama, porodilištima, ambulantama. 

-Kroz rad sam se prilično često susretao sa slučajevima smrti beba. Radio sam na prvom odjeljenju na Pedijatrijskog klinici, tu je bila dosta visoka smrtnost. No, kasnije se obrazovanjem majki smanjio broj i smrti beba. Vidim da i sada toga ima, ali to nije u onoj mjeri ekstremno kao što je prije bilo - kazao je Hodžić te, prisjećajući se te 1985. godine, istakao: 

- Ne dao Bog da se ponovi!