BIH

Haviv za "Avaz": Zabrinut sam za budućnost BiH

Svjetski poznati ratni fotoreporter

E. HALIMIĆ

11.1.2017

Bosna i Hercegovina konstantno se mijenja, postignut je određeni napredak u pogledu državnosti, ali i dalje postoje mnoge prepreke na tom putu. Vidimo da vlada mir, ali on nije uspješan, zato je pred BiH i dalje dug put, kazao je za „Avaz“ Ron Haviv, svjetski poznati američki ratni fotoreporter, čije su fotografije iz Sarajeva, Srebrenice, Bijeljine, Tuzle i drugih bh. gradova obišle svijet pokazujući svu brutalnost i golgotu kroz koju su prolazili bh. građani. 

- Nisam gledao proslavu dana RS u Banjoj Luci, ali vidim da je ta proslava uzrokovala značajne političke konfrontacije. To je pokazatelj da BiH još nije jedinstvena država, jer je evidentno da postoji dio društva koje ne želi živjeti u njoj. To je veoma tužno, posebno kad se sjetite koliko je ljudi poginulo pokušavajući postići nešto – govori Haviv.  

Ističe da se i nakon više od 20 godina građani naše države suočavaju s istim problemima i idejama koje su 1992. pokrenule rat. 

 - To je, jednostavno, frustrirajuće, zabrinut sam za budućnost vaše države – naglasio je Haviv. 

On ovih dana boravi u našoj zemlji, jer zajedno s kolegicom Loren Valš (Lauren Walsh) snima film „Biografija slike“ (Biography of the Foto). 

 - Film je o moje dvije fotografije. Jedna je nastala u Panami, a druga je iz BiH, tačnije u pitanju je fotografija iz Bijeljine na kojoj je prikazano smaknuće porodice Peković. Obje ove fotografije, iako su nastale davno, imaju veoma snažan utjecaj i nastavljaju živjeti kroz ljude u BiH i Panami. Prvi put ćemo raditi biografiju tih fotografija i opisivati njihov „život“, od trenutka kada su nastale pa sve do danas – pojašnjava Haviv. 

Namjera mu je da obje fotografije postanu dio kolektivne svijesti, da nađu svoje mjesto u politici, umjetnosti, obrazovanju i historiji država u kojima su nastale.  

- Zato razgovaramo s običnim ljudima, novinarima, fotografima, profesorima, pa i s visokopozicioniranim političarima, o tome šta je ta fotografija značila kada je nastala i šta znači danas – ističe Haviv. 

Snimanje će najvjerovatnije trajati cijelu ovu godinu, a Haviv očekuje da film bude završen naredne godine. 

Fotografije nastale u BiH mnogo mi znače 

- Postoji više fotografija koje sam uradio i koje mi mnogo znače. Među njima su svakako i one nastale tokom rata u BiH i bivšoj Jugoslaviji. Proveo sam ovdje mnogo godina, to iskustvo imalo je ogroman utjecaj na mene i uvijek će mi biti pored srca – poručio je Haviv.