BIH

Marković: Ako Izetbegović i Radončić hoće probleme, imat će ih

Zastupnica SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH

Avaz.ba

11.1.2017

Zastupnica SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Milica Marković izjavila je, nakon što je SBB uputio inicijativu za smjenu zamjenika ministrice odbrane BiH Seada Jusića, kako određeni političari iz Federacije BiH traže probleme i tamo gdje ih nema.

- I Ustav BiH i zakon je odredio da član Predsjedništva BiH ima pravo da traži učešće jednog dijela Oružanih snaga BiH u određenim manifestacijama koje njeguju kulturnu tradiciju i naslijeđe jednog naroda - kazala je Marković za sarajevske medije.

Dodala je da je to učinio predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, ali da političari iz entiteta Federacija BiH dodatno komplikuju situaciju o BiH. 

- SNSD će sigurno biti u poziciji da traži revidiranje učešća Republike Srpske u Oružanim snagama BiH, odnosno da se revidira ugovor na osnovu kojeg su nastale Oružane snage BiH. To je onda mnogo kompleksnije pitanje pa eto neka izvole svi ti koji komplikuju, i Bakir Izetbegović i SBB i svi drugi. Ako žele probleme imat će ih - rekla je Marković. 

O smjeni zamjenika ministrice odbrane BiH Seada Jusića morat će se izjasniti i Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH tako da neće biti ništa od njegovo smjene ukoliko zastupnici iz RS-a glasaju protiv. 

Marković je rekla da će SNSD zauzeti svoj stav tek kada zahtjev za smjenom Jusića dođe u parlamentarnu proceduru. Inicijativu predsjednika SBB-a nije htio komentarisati ni SDS. 

Podsjećamo, nakon što je Jusić u više izjava za medije objasnio da je odluku o učešću OS BiH, potpisivao po nalogu ministrice Pendeš, a da isti pri tome nije izvršio nikakve konsultacije za bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem ili predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, te zbog toga što nije poštovao Odluku Ustavnog suda BiH, danas je upućen zvaničan zahtjev predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću za pokretanje postupka smjene Jusića.