VIJESTI

Gaf osuđenog ratnog zločinca: Krajišnik zamijenio Nikolića sa Miloševićem (VIDEO)

Tokom susreta u Beogradu

A. S.

11.1.2017

Osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik pobrkao je danas predsjednika Srbije Tomislava Nikolića sa Slobodanom Miloševićem.

Krajišnik se danas sastao s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a na pitanje novinara na čiju je inicijativu došlo do susreta odgovorio:

- Ne, nije bilo na inicijativu predsjednika Miloševića... – kazao je potpuno ozbiljan Krajišnik.

Prisutnim novinarima nije prošao taj Krajišnikov lapsus da je Miloševića zamijenio umjesto Nikolića. Krajišnik je rekao da je u zgradi predsjedništva Srbije bio deset i više puta kada je bio predsjednik Milošević i izvinio se Nikoliću što je pogriješio.

- Na kraju krajeva, predsjednici se mijenjaju, a zgrada ostaje, a srpski narod je vječit – pokušao se ispraviti Krajišnik.

Nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo (FHP) i Inicijativa mladih protestovale su zbog susreta predsednika Srbije Tomislava Nikolića i bivšeg predsjednika Skupštine Republike Srpkske, osuđenog ratnog zločinca, Momčila Krajišnika.

FHP podsjeća da je Momčilo Krajišnik osuđen pred Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju na 20 godina zatvora zbog deportacije, prisilnog preseljenja i progona nesrpskog stanovništva.

- FHP ističe da odavanjem državnih počasti i susretima najviših državnih zvaničnika sa osuđenim ratnim zločincima institucije Srbije opstruiraju proces suočavanja sa uzrocima i posljedicama ratova 1990-ih godina, a posebno zabrinjava činjenica da se takvim postupcima vrijeđa dostojanstvo žrtava - navodi se u saopćenju ove organizacije

Inače, Krajišnik je osuđen na 20 godina zatvora, ali je na slobodi od 30. avgusta 2013. godine, jer je odslužio dvije trećine kazne.

Izvještaj TV K3 na kojem novinarka izvještaja o gafu Krajišnika