REGION

Dačić: Bio bih bolji kandidat od Nikolića

SPS je za razgovore o zajedničkom kandidatu sa SNS

Redakcija

11.1.2017

Lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas da su socijalisti spremni da razgovaraju o zajedničkom predsjedničkom kandidatu vladajuće koalicije koji će pobjediti na izborima u Srbiji koji će se održati na proljeće ove godine.

Dačić je  je za televiziju B92 rekao da bi on bio bolji predsjednički kandidat od aktuelnog predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, ali da on time sam sebe ne kandiduje kod premijera i lidera Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića.

- Zašto bih se ja predlagao... ja sam predsjednik stranke koja se još nije dogovorila o tome hoće li imati zajedničkog kandidata, mogu da razgovaram kad se Vučić vrati iz Indije - objasnio je Dačić.

Prema njegovim riječima, odnos Vučić-Dačić, SNS-SPS i koalicioni partneri garantuje pobjedu Vučića u prvom krugu.

- Mislim da je to za političku stabilnost Srbije veoma značajno - rekao je Dačić.

Upitan da ći će izgubili stranački identitet ako SPS ne bude imala svog kandidata, ili će možda on izgubiti mjesto u Vladi ako ne podrži kandidata SNS, Dačić je odgovori da govori o zajedničkom kandidatu.

- Mi govorimo o zajedničkom kandidatu. Šta je zajednički kandidat. To je zajednički politički plan, to je zajedničko učešće u kampanji, to je zajedničko planiranje svega onoga što će se dešavati u naredne četiri godine. Kako u tome možete da izgubite neki identitet - upitao je on.

Prema njegovim riječima, ako postoji državni interes i dogovor svih, ne može se izgubiti stranački identitet.

- Drugo je pitanje da mi sad dođemo i podržimo nekoga, mi bismo izgubili stranački identitet kada bismo podržali Vuka Jeremića ili Sašu Jankovića - kakve mi imamo veze sa njima!? - rekao je Dačić.