VIJESTI

SDP i Čengić: Ovo je odgovoran potez SBB-a, ali neodgovoran Zvizdića i Izetbegovića

Generalni sekretar SDP-a BiH za Avaz.ba o zahtjevu za smjenu Seada Jusića

E. Ma.

11.1.2017

Generalni sekretar SDP-a Irfan Čengić pohvalio je potez SBB-a koji je danas uputio zvaničan zahtjev za smjenu zamjenika ministrice odbrane BiH Seada Jusića, no, naglasio je da je to trebao da uradi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

- Svaka čast SBB-u na ovakvom odgovornom potezu, ali to je trebao da uradi Denis Zvizdić kojeg nigdje nema ovih dana. Imam da postavim i jedno pitanje Zvizdiću, a to je šta planira da uradi sa svim onim uposlenicima iz RS koji nisu došli na posao 9. januara kao i drugih aktivnosti koje su se dešavale tog 9. januara. Ovo je odgovoran potez SBB-a, ali neodgovoran Zvizdića i Bakira Izetbegovića - kazao je Čengić za Avaz.ba.

On je prokomentirao i veliku buru koja se digla nakon izjava visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka koji je rekao da je neprimjereno obilježavanje 9. januara kao dana RS uspoređujući to sa situacijom u kojoj bi se neko sjetio obilježavati dan osnivanja Nezavisne države Hrvatske (NDH).

- Inzko bi trebao počne da radi svoj posao za koji je plaćen, da koristi bonske ovlasti i sve nadležnosti da zaštiti Ustav i ustavnopravni poredak BiH. Što se tiče poređenja NDH i RS-a ima sličnosti jer su i jedni i drugi osuđeni za ratne zločine pred Međunarodnim tribunalom, ali vrijeme je da se dižu penzije, ane tenzije u našoj zemlji - istakao je Čengić.