REGION

Protesti širom Kosova zbog hapšenja Haradinaja

Demonstranti zahtijevaju njegovo oslobađanje

(A. S.)

11.1.2017

Širom Kosova danas se protestuje zbog hapšenja Ramusha Haradinaja, predsjednika Alijanse za budućnost Kosova u Francuskoj prema potjernici Srbije. Demonstranti zahtijevaju njegovo oslobađanje i kritikuju vlast zbog dijaloga sa Srbijom, noseći parole:„kriminalce tražite u Srbiji“.

U organizaciji njegove partije Alijanse za budućnost Kosova, pod motom „Haradinaj je Kosovo“ danas su u Prizrenu, Gnjilanu, Peći, Mitrovici, Đakovici i Uroševcu u pet do 12 održani protesti protiv, kako su rekli, uvreda i nepravde a povodom hapšenja Ramusha Haradinaja u Francuskoj.

Predsjednik ogranka Alijanse u Prizrenu, Ljuljzim Kabashi, rekao je pred okupljenima da bi nastavak dijaloga sa Srbijom u Briselu, nakon ovog hapšenja, bio poguban primjer daljnjeg ugrožavanja državnosti Kosova.

- Nastavak dijaloga bi imao smisao samo kada bi se potpisani sporazumi implementirali i kada bi se Kosovo smatralo ravnopravnim pregovaračem - istakao je Kabashi.

Na protestu u Peći rečeno je da aktuelna politička klasa ugrozila kosovske borce.

U Gnjilanu je zatraženo i da se prekine dijalog sa Srbijom, što nije podržala Skupština Kosova u utorak uvečer.

Alijansa za budućnost Kosova je nakon rasprave o Haradinaju iznijela rezoluciju kojom se zahtjeva njegovo hitno oslobađanje ali i prekid dijaloga, s čime se nisu složile vladajuće stranke.

Inače, grupa od stotinjak Albanaca okupila se u 14 sati ispred zgrade ambasade Francuske u Bruxellesu, koja je udaljena svega 200 metara od ambasade Srbije. Oni protestvuju zbog hapšenja Haradinaja i zahtijevaju njegovo puštanje na slobodu.

Albanci su od gradskih vlasti dobili dozvolu za okupljanje, ali ne i za šetnju. Za sada na skupu nema incidenata. Demonstranti nose albanske, američke i britanske zastave.